Muzee inedite: Muzeul Părului „Chez Galip” din Avanos (Turcia)

0
164

Considerat unul dintre cele mai ciudate muzee din lume, Muzeul Părului „Chez Galip” se află în orăşelul Avanos din Cappadocia. Neobişnuitul muzeu este localizat în subsolul unui magazin de obiecte din ceramică şi deţine 16.000 de mostre de păr, fiind înscris în Cartea Recordurilor ca detinătorul celei mai impresionante colecţii de păr uman.

Avanos cunoaște o tradiție milenară în ceramică și olărit, aşezarea fiind cunoscută, încă din anul 3.000 î.Hr., pentru calitatea vaselor ceramice făcute din lutul Râului Roşu ce tranzitează localitatea. În ultimii ani însă, Avanos a devenit cunoscut şi pentru ceea ce se află în subsolul magazinului olarului Galip.

Povestea spune că, pe vremuri, aici locuia un adevarat maestru al porţelanului – olarul Galip Korokcu. În anul 1979 , pe când se despărţea de o prietenă foarte dragă, nevoită să plece din oraş, olarul i-a cerut o amintire.  Femeia și-a tăiat o șuviță de păr, pe care Galip a lipit-o pe un perete al atelierului său, aflat într-o peşteră.

După ce au auzit povestea firelor de păr de pe perete, cumpărătoarele care au trecut pragul magazinului au început să contribuie cu șuvițe din propriul păr, astfel că acum Muzeul Părului „Chez Galip” expune pe pereţii săi 16.000 de mostre unice, primite de la femei din toate colţurile lumii. Pereţii, tavanul şi alte suprafeţe, în afara podelei, sunt acoperite cu şuviţe de păr ale celor ce au trecut pe aici şi au vizitat acest loc. Toate mostrele sunt ataşate unui bileţel cu adresa fiecărei femei.

În prezent, vizitatoarele sunt încurajate să-și taie câteva fire, pe care să le atașeze unui cartonaș cu datele de contact, pentru a fi adăugate colecției. Această contribuție poate aduce satisfacții nebănuite: de două ori pe an, în iunie şi în decembrie, primul client care intră pe uşa atelierului este invitat în subsol, în Muzeul „Chez Galip”, unde i se solicită să aleagă 10 mostre de păr de pe pereţi. Proprietarele șuvițelor selectate primesc o săptămână de vacanţă în frumoasa Cappadocia (cu toate cheltuielile plătite), cazare în casa de oaspeți asociată atelierului, precum și câteva sesiuni de lucru cu meșterul olar. Aceasta este modalitatea artistului de a recompensa femeile care l-au ajutat să creeze un muzeu unic, ce-i aduce în fiecare zi noi clienți.

Muzeul Părului „Chez Galip” nu are o taxă de intrare, iar femeile nu sunt obligate să doneze o şuviţă, dar dacă doresc să facă acest lucru, sunt furnizate foarfece, pixuri, hârtie și agrafe.

Adresa muzeului: Yukarı Mahallesi, No: 24, 110. Sk., 50500 Avanos/Nevşehir, Turcia

V-ar putea interesa şi ACESTE articole