Muzeul Aurului reunește peste 1.300 de exponate din aur nativ, fiind unic în Europa

0
81

Apreciat de autorități ca un simbol al orașului, Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, adună, în vitrinele sale, peste 1.300 de exponate din aur nativ și mai mult de 1.000 de eșantioane minerale, valoarea pieselor care pot fi văzute de turiști fiind inestimabilă.

Muzeul Aurului‘Aș putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată așa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranță, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume’, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Muzeul Aurului a fost redeschis pentru public în decembrie 2012.

După aproape cinci ani clădirea s-a aflat într-un proces de modernizare. Muzeul a fost vizitat, în prima jumătate a acestui an, de câteva mii de turiști. Oamenii au fost atrași de forma exponatelor, unele dintre acestea putând fi asemuite cu o șopârlă, o pană sau un cristal, în vârful căruia se află grăunțe din aur. De aceea, unele piese au primit denumiri ca ‘Harta României Mari’, ‘Pana lui Eminescu‘, ‘Șopârla de aur’ sau ‘Balerina’.

Autoritățile locale doresc să pună în valoare potențialul muzeului, prin introducerea acestuia într-un circuit turistic denumit ‘Drumul Aurului’.

Proiectul prevede vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum închise, și vizitarea unei galerii din perioada romană. Acolo exploatarea aurului se făcea în urmă cu peste 1.900 de ani. În acest context, Primăria Brad și-a manifestat intenția fermă de a prelua în administrare clădirea muzeului și exponatele. Acum acestea se află în patrimoniul a doi proprietari.

‘Principala problemă a acestei colecții este faptul că exponatele se află în patrimoniul statului, așa cum este și normal.

Pe de altă parte, clădirea aparține Companiei Minvest Deva. Primăria dorește să preia în administrare atât clădirea, cât și exponatele, deoarece noi considerăm că le vom putea pune în valoare mult mai bine. Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România’, a explicat primarul municipiului Brad.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912.

Nota poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deține eșantioane recoltate de geologi și mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munții Metaliferi. Circa 80% dintre eșantioane provin din zona Brad — Ruda, Musariu, Valea Morii și Brădișor. Ele sunt prezentate așa cum au fost scoase din subteran. Specialiștii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here