Muzeul Ceasului din Ploieşti va fi închis timp de trei ani pentru restaurare

0
109
Muzeul CeasuluiMuzeul Ceasului, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este închis, începând de luni, pentru realizarea unor lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii, anunţă Muzeul de Istorie Prahova printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, expoziţia care până acum a fost deschisă publicului în incinta Muzeului Ceasului, situat pe strada Nicolae Simache din Ploieşti, va fi mutată în sediul Muzeului de Istorie din Ploieşti, situat pe strada Toma Caragiu. Expoziţia va fi amplasată în sala “Auditorium” din incinta Muzeului de Istorie. Ea va fi deschisă publicului începând cu 14 august. Exponatele din Muzeul Ceasului vor rămâne şi vor putea fi vizitate în sala de la Muzeul de Istorie până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea Muzeului Ceasului din Ploieşti a fost semnat la sfârşitul lunii trecute. El prevede restaurarea şi consolidarea din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a clădirii. Cladirea este monument de arhitectură de importanţă naţională.

Durata de implementare a contractului este de 36 de luni.

In aceasta perioadă în care va fi restaurat şi consolidat monumentul de arhitectură unic în reţeaua muzeelor din România. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii. Lucrările vizează consolidarea structurii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

În patrimoniul Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” se află peste 4.000 de piese şi componente. Ele ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI- XIX. Se pot admira cadrane solare si ceasornice mecanice; cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963.

Muzeul este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here