Considerată “patrimoniu național” în Belgia, ciocolata are un muzeu la Bruxelles

0
234
Muzeul ciocolatei la Bruxelles
Muzeul ciocolatei din Bruxelles

Muzeul ciocolatei din Bruxelles

Considerată “patrimoniu național” în Belgia, ciocolata are din 2014 propriul muzeu la Bruxelles, amenajat într-o fostă ciocolaterie, informează France Presse.

Născută în secolul al XIX-lea “grație talentului patiserilor și producătorilor de biscuiți personalizați care au inventat celebrele praline de ciocolată cu diverse umpluturi, pasiunea belgienilor pentru acest produs dulce nu a fost niciodată dezmințită și am devenit ‘țara ciocolatei’, a explicat Henri Dupuis, designerul noului muzeu, scrie Agerpres.

Belgian Chocolate Village

Dacă spațiile dedicate ciocolatei nu lipsesc în patria producătorilor de renume mondial Neuhaus, Léonidas și Côte d’Or, nu exista până acum o vitrină veritabilă consacrată acestei delicatese, care ocupă un loc important în panteonul gastronomiei belgiene alături de cartofii prăjiți, gaufre (vafe) și bere.

Această lacună este depășită odată cu deschiderea ‘Belgian Chocolate Village’ sau Muzeul ciocolatei belgiene, care își deschide porțile pentru public sâmbătă la Koekelberg, cartier situat puțin în afara circuitelor turistice clasice, în pofida bazilicii sale impresionante ce domină domină nord-vestul orașului.

Muzeul ciocolatei din Bruxelles

Proiectat de firma Tempora, specializată în expoziții pentru public, noul muzeu s-a născut în vechea fabrică de ciocolată Victoria, care se afla în culmea gloriei în anii 1950. Ea avea atunci 1.500 de angajați și producea 6.000 de tone de ciocolată și 4.000 de tone de biscuiți un an, înainte de a dispărea pe fondul restructurărilor din sector.

În muzeu aflăm, între altele, că ciocolata a fost subiectul unor controverse religioase, respectiv dacă poate fi consumată în timpul Postului Mare, și că a fost interzisă pentru copii până în secolul al XVIII-lea.

Degustare ciocolată

De asemenea, muzeul reflectă diferența obiceiurilor de consum între popoare: în timp ce olandezii preferă ciocolata caldă, belgienii o adoră sub formă de praline și ciocolata neagră, în timp ce elvețienii nu mizează decât pe ciocolata cu lapte.

Muzeul dispune de o seră tropicală, de un atelier pentru a găzdui cursuri și demonstrații și de o zonă de degustare, unde marile nume și micii artizani își prezintă specialitățile.

Citește și:

Învăţarea de cuvinte noi stimulează creierul în același fel ca şi consumul de ciocolată

Clătite cu ciocolată și semințe de chia – Un desert sănătos

Cea mai scumpă ciocolată din lume, din boabele arborilor de cacao de peste 100 de ani

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here