Muzeul Crăciunului din “Orașul Crăciunului”

0
160
muzeuSituat în centrul istoric al orașului Rothenburg ob der Tauber, la vest de Nurnberg, ideea creării Muzeului Crăciunului i-a aparținut lui Harald Wohlfahrt, în 1981.

Muzeul Crăciunului este un muzeu inediat. Acesta muzeu prezintă istoria acestei sărbători de la începuturile sale până la mijlocul secolului al XX-lea. Vizitatorii pot vedea decorațiuni de Crăciun foarte vechi din Germania și pot afla istoria acestei sărbători cu tradițiile sale seculare, scrie weihnachtsmuseum.com, citat de Agerpres.

muzeu3

Când s-a gândit la construcția unui astfel de muzeu, Wohlfahrt a plecat de la premisa că sărbătoarea Crăciunului are o istorie pe cât de lungă, pe atât de puțin documentată.

Orașul Crăciunului

Orașul în care se află Muzeul Crăciunului este supranumit, la rândul său, “Orașul Crăciunului”, datorită atmosferei de basm create prin celebrul Târg de Crăciun, dar și prin Muzeul Crăciunului, Magazinul Crăciunului sau Muzeul de jucării și păpuși.

Muzeul cuprinde un spațiu expozițional permanent de 2.700 de metri pătrați, oferind informații concise în limbi diferite și permițând astfel și tururile individuale, care prezintă vizitatorilor atât latura legendară a sărbătorii, cât și o solidă documentare științifică.

Muzeul Crăciunului cu Moși Crăciun veseli sau triști

Pot fi găsite exponate destinate copiilor, dar și oamenilor mari, începând de la brazi de Crăciun, globuri de sticlă, cărți poștale, scene biblice natale, până la decorațiuni din hârtie sau pene, candele, sfeșnice, lumânări, luminițe electrice și Moși Crăciun veseli sau triști, mai menționează weihnachtsmuseum.com.

christmas-museum-event

Una dintre secțiunile întâlnite în Muzeul Crăciunului este dedicată istoricului împodobirii bradului de Crăciun. Având origini germanice, tradiția împodobirii pomului de Crăciun s-a răspândit în restul Europei și apoi în toată lumea, după Primul Război Mondial.

Brad cu mezeluri, brânză sau trestie de zahăr

Documente vechi povestesc despre un copac de Crăciun care ar fi fost decorat în jurul anului 1400 de către breasla brutarilor. Aceștia din urmă ar fi împodobit copacul cu mere, napolitane, nuci și turtă dulce. Modalitățile de decorare s-au diversificat în timp, ajungându-se la flori de hârtie sau chiar la bucăți de mezeluri, brânză sau trestie de zahăr.

O altă secțiune a Muzeul Crăciunului este dedicată istoriei lui Moș Crăciun în Germania, începând cu prima menționare a sa, într-un dicționar german din 1820. Erzgebirge, o altă componentă a expoziției, reprezintă unul dintre cele mai mari spații de “art and crafts” din Germania, fiind pe vremuri o remarcabilă industrie de minerit în argint și cositor.

muzeu2

Ana Grama

V-ar putea interesa şi:

Cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa

Nürnberg, un simbol al Crăciunului

Tradiții de Crăciun în lume

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here