Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” deține cea mai mare colecție de autor din țară

0
184
Inaugurat la 10 februarie 1975, muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni deține cea mai mare colecție de autor din țară. Este unicul de acest fel din România și al doilea din Europa după Colecția lui Rodin din Paris.

Muzeul-de-Arta-Ion-Irimescu-Falticeni-Foto-c-Alex-SavescuPrin cele 314 sculpturi și peste o mie de desene și lucrări de grafică, muzeul de artă ”Ion Irimescu” conferă operei sculptorului Ion Irimescu caracterul unei construcții unitare, relatează agerpres.ro.

Muzeul deține sculpturi care reprezintă portrete, compoziții, proiecte de monument. Ele sunt realizate în tehnica ronde-bosse sau în cea a reliefului. Lucrările sale sunt realizate într-un stil propriu viziunii și temperamentului său; ele îmbină ethosul autohton tradițional cu direcțiile artistice clasice și moderne, închegându-se într-o sinteză originală. Modelate în lut, gips, plastelină, cioplite în lemn sau în marmură, turnate în bronz, acestea închid în ele metafore, simboluri, înțelesuri profunde, relevându-ți emoții și trăiri unice, invitându-te la înălțare spirituală, dăruindu-se prin forme armonioase, pline de simbol și sensibilitate; ele sunt dedicate în întregime vieții umane în toate aspectele acesteia.

Muzeul deține, pe lângă colecția de sculptură și grafică, o galerie de artă cu lucrări ale unor personalități artistice cu prestigiu în arta plastică națională, precum și un spațiu memorial în care artistul a locuit în ultimii ani din viață.

Muzeul a fost înființat în 1974 din inițiativa maestrului Irimescu.

A avut la bază impresionanta donație a artistului (lucrări de sculptură, desene, schițe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească și universală), și a funcționat la început ca secție a muzeului orășenesc Fălticeni. După ce valoarea colecției a crescut, a ajuns cea mai bogată colecție de autor din țară. Apoi, in 1991 s-a constituit în muzeu de sine stătător.

Prin opera și prin muzeul său de la Fălticeni, Ion Irimescu se înscrie în marea artă europeană a secolului XX, integrând meleagurile natale în circuitul de valori universale, dând Fălticenilor o aură de noblețe spirituală.

În afara lucrărilor donate de artist meleagurilor natale, multe lucrări ale sale se găsesc în marile muzee din țară (Muzeul Național de Artă a României, Complexul Național Muzeu Moldova Iași, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Muzeul de Artă din Cluj, etc.), în muzee din străinătate (National Gallery of Art Londra, Muzeul în aer liber de la Middelhein-Anvers-Belgia, Biblioteca Ambroziană din Milano, Muzeul de Artă din Tel-Aviv, etc.), în colecții particulare din țară și din străinătate.

Istoria clădirii începe în perioada de maximă înflorire a Fălticeniului, în 1846.

In acel an în care vornicul Alecu Forăscu Botez își construiește reședința din Fălticeni, pe o structură solidă din cărămidă pe fundații de piatră și balast compactat. Inițial casa era dezvoltată doar pe parter, după un plan tradițional, cu șase camere dispuse de o parte și de alta a unui hol central, prin intermediul căruia se realiza și accesul. La acea dată, accesul se realiza din actuala stradă Mihai Eminescu.

La sfârșitul secolului XIX, în jurul anului 1890, casa suferă modificări radicale. A mai fost facut încă un nivel, astfel încât accesul este regândit și mutat pe o fațadă laterală, perpendiculară pe strada Mihai Eminescu. Noul acces are un vestibul, nou adăugat. Deasupra lui se află balconul cu arce ce se descarcă pe coloane scurte de inspirație neobizantină. Cu această ocazie întreaga casă este regândită în spirit neoromânesc. Tot atunci este realizată scara monumentală din lemn de stejar amplasată în noul hol central.

La scurt timp după această intervenție majoră casa primește o altă funcțiune, devenind Palatul Administrativ al Județului Suceava în 1909.

În 1923 clădirea devine sediul Prefecturii Județului Baia; între 1950 și 1968 sediu al Consiliului Popular Raional Fălticeni. Odată cu desființarea raioanelor, în urma reorganizării teritoriale, clădirea devine sediul Casei Pionierilor, Radioficării și Casei de Cultură.

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a fost redeschis în 2012.

El a fost închis un deceniu pentru lucrări de reparații. După ce a fost reabilitat print-un proiect cu finanțare europeană de aproximativ un milion de euro. Prin acest proiect a fost restaurată o suprafață de 1.379 metri pătrați; au mai fost refăcute alei carosabile și alei pietonale de peste o mie de metri pătrați; au fost achiziționate vitrine, rafturi de bibliotecă, mese pentru sala de studiu; mobilier de protocol, garderobă, banchete pentru vizitatori; echipament audio-video, sistem de televiziune cu circuit închis.

Cules de Paula D.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here