Muzeul Esperanto din Viena

0
35

Muzeul Esperanto din Viena.
Limba esperanto a fost inventată în anii 1870 de către Ludwig Lazarus Zamenhof, în intenţia de a uşura comunicarea dintre oamenii de diferite naţionalităţi. Un hibrid de limbi latine, germanice şi slave, esperanto este documentată şi studiată în cadrul acestui muzeu, împreună cu alte 500 de limbi artificiale.


Muzeul expune o gamă impresionantă de obiecte: cutii de suc sau de pastă de dinţi cu etichete în limba esperanto, romane în esperanto, manuale de învăţare a limbii şi fotografii din secolul al XlX-lea cu pionerii limbilor artificiale.

La apogeul său, esperanto a avut în jur de două milioane de vorbitori.

Se numără printre cele mai vorbite 200 de limbi din totalul de 6 000 folosite în prezent pe planetă. Se crede că în lume există 1 000 de vorbitori nativi de esperanto, adică oameni care au învăţat limba în copilărie: printre ei se numără şi finanţistul american George Soros.
Dacă muzeul vă inspiră cumva să învăţaţi esperanto, trebuie să ştiţi că, după ce deveniţi fluenţi în această limbă, puteţi intra în cadrul programului de paşaport esperanto, o listă cu oameni din toată lumea dispuşi să cazeze gratuit alţi vorbitori de esperanto.

Herrengasse 9, Viena. La Herrengasse ajungeţi cu U-Bahn. N 48.209474 E 16.365771 

 

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

V-ar mai putea interesa și aceste articole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here