Muzeul Muzeelor – Alte Pinakothek: Adam Elsheimer, Fuga în Egipt

0
188

(Adam Elsheimer, Fuga în Egipt, 1609, ulei pe cupru, 31 x 41 cm)

Pictorul şi gravorul german Adam Elsheimer este recunoscut ca una dintre cele mai importante figuri artistice în dezvoltarea peisagisticii europene din prima parte a secolului al XVII-lea.

Pe întreaga durată a carierei sale artistice îşi va menţine viu interesul pentru peisajele realizate de pictorii flamanzi, de la care va învăţa cum să redea cele mai complicate tonuri ale luminii naturale.

După o scurtă şedere la München, se mută la Veneţia, unde va rămâne fermecat de Tintoretto; în aceşti ani, arta sa îşi propune să exploreze emoţionantele şi, uneori, misterioasele efecte de ecleraj ale picturii italiene.

La Roma, în jurul anului 1600, va intra în contact cu artişti ca Rubens şi Paul Brill şi va începe să picteze tablouri în format mic, adesea pe plăci de cupru, cu subiecte clasice şi peisaje populate de personaje mici, luminate cu grija unui miniaturist.

Fuga în Egipt ne face să înţelegem perfect acest gen de tablouri foarte personale ale artistului german. Descrierea perfectă a boltei cereşti, cu Calea Lactee şi constelaţiile care strălucesc în lumina senină a lunii, fac din această operă unul dintre momentele cele mai intense ale picturii de la începutul secolului al XVII-lea, de o importanţă hotărâtoare pentru devenirea artei lui Rembrandt.

Cunoscător al teoriilor lui Galileo Galilei, primul om din istorie care a folosit un telescop, Elsheimer contribuie la dezvăluirea principiilor care guvernează legile naturii şi ale artei.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009