Muzeul Muzeelor – Alte Pinakothek: Rafael, Sfânta Familie (din casa Canigiani)

0
176

(Rafael, Sfânta Familie din casa Canigiani,1507, ulei pe lemn, 131 x 107 cm)

Realizată, potrivit lui Vasari, pentru Domenico Canigiani, lucrarea constituie una dintre primele variaţiuni pe tema Fecioarei cu Pruncul pe care artistul le va picta la Florenţa, în perioada de maturitate a carierei sale.

Plasticitatea figurilor şi articularea perspectivei tabloului demonstrează influenţele lui Fra Bartolomeo şi Leonardo da Vinci. De la cel dintâi, călugăr dominican şi fervent discipol al lui Savonarola, Rafael preia modul de elaborare a artei sacre, simplă, dar elocventă, solemnă şi sobră, în timp ce maniera coloristică a lui Leonardo este sesizabilă în acel delicat „sfumato” azuriu care învăluie conturul natural al figurilor.

Picioarele şi braţele Fecioarei şi ale Sfintei Elisabeta, ale lui Iisus şi ale Sfântului Ioan-copil creează o savantă şi complexă mişcare de răsucire, perfect armonizată cu structura piramidală ce aminteşte de organicitatea formală a arhitecturii, sugerând un tot unitar perfect închis. Veşmintele contribuie şi ele la această senzaţie de monumentalitate formală, evocând şi metoda lui Perugino în ordinea de aşezare a personajelor.

Se remarcă, de asemenea, elementele „naturaliste” studiate de artist pe vremea desenelor pregătitoare, făcute „pe viu”, după natură, manifestate aici în fineţea şi în diversitatea fizionomiilor, a chipurilor şi a privirilor.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009