Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Bernardo Bellotto, Neumarkt la Dresda

0
164

800px-Bellotto,_Bernardo_-_Neumarkt_in_Dresden

(Bernardo Bellotto, Neumarkt la Dresda, 1747, ulei pe pânză 134,5 x 236,5 cm)

Cariera strălucitului vedutist venetian Bernardo Bellotto (zis şi Canaletto II) s-a desfăşurat în mare parte departe de oraşul său natal, pe care l-a părăsit în 1748, pentru a se stabili la Dresda, unde a ocupat prestigiosul rol de pictor al lui Augustus III şi a ilustrat operele guvernului luminat al acestui suveran.

După o şedere la Viena şi alta la Munchen, Bellotto s-a întors în capitala ducatului Saxoniei în 1761, pentru a pleca apoi din nou, de data aceasta definitiv, spre Rusia. Acolo n-a ajuns însă niciodată, pentru că s-a oprit în Polonia, la curtea lui Stanislav August Poniatowski.

Ecaterina a II-a, care nu reuşise să îl aducă pe artist la curtea sa, şi-a asigurat oricum seria de splendide vedute ale oraşului Dresda, serie din care face parte şi această pânză reprezentând târgul nou („Neumarkt”).

Locul este animat de numeroase figuri de stafaj (locuitori veniţi să asiste la defilarea suitei regale); acestea, deşi subordonate contextului arhitectonic, introduc câteva accente cromatice vii în tonalităţile de gri, albastru şi verde, care conferă imaginii surprinse într-o lumină rece şi cristalină o notă melancolică şi o clipă de suspensie aproape metafizică.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, Editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here