Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Cântăreţ la lăută, Caravaggio

0
499

Cântaret la lauta, Caravaggio

Caravaggio a avut un rol fundamental în devenirea artei secolului al XVII-lea, punând bazele unui curent care îi va purta numele, caravaggismul, şi care, de la Roma, se va răspândi în întreaga Europă.

Cântăreţul la lăută este una dintre capodoperele din tinereţea artistului lombard (1573-1610) şi mărturiseşte absoluta sa maturitate tehnică şi culturală, încă de la debutul său pe scena romană.

Tema dragostei şi a armoniei sale cu muzica este ilustrată cu un realism riguros, dar încărcat de poezie, prin intermediul manierei atent studiate în aşezarea personajului şi a obiectelor, ca şi prin echilibratul joc de lumini şi umbre creat de o sursă aflată în exteriorul compoziţiei.

Materia picturală cristalină pare că recreează, ca într-o oglindă, prezenţa în prim-plan a florilor, a fructelor, a partiturilor şi a instrumentelor muzicale. Pe partitura deschisă se întrevede începutul unui madrigal foarte popular în secolul al XVI-lea, intitulat „Ştiţi că vă iubesc”.

DSC_6530

(Caravaggio, Cântăreţ la lăută, cca. 1595, ulei pe pânză, 94 x 119 cm)

Tânărul interpret, care poate fi un autoportret idealizat al artistului sau portretul unui prieten de-al său, este înfăţişat până la jumătatea bustului în poziţie de trei sferturi, în timp ce cântă acompaniat de lăută.

Senzaţia de veridicitate a cântării indusă de buzele întredeschise, ca şi de privirea melancolică a cântăreţului creează o sensibilă comunicare spirituală cu privitorul.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here