Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Claude Lorrain, Peisaj cu Apollon şi Sibylle de Cumes

0
209

800px-Saint-Petersbourg-Ermitage-Claude-Gellee-dit-le-Lorrain-paysage-avec-Apollon-et-la-Sibylle-de-Cumes-8243

(Peisaj cu Apollon şi Sibylle de Cumes, Claude Lorrain, 1650-1660 ulei pe pânză 99,5 x 125 cm)

Peisajele lui Claude Gellee (Lorrain), stabilit în Italia în 1613, la vârsta de treisprezece ani, iau naştere dintr-o legătură de o extraordinară spontaneitate cu natura, mai ales cu zonele rurale din împrejurimile Romei, pe care artistul le va studia la propriu, petrecând zile întregi în aer liber, învăţând cum să interpreteze caracterul schimbător al luminii în funcţie de anotimpuri şi de orele zilei.

Introducerea motivelor literare, religioase sau mitologice adaugă tablourilor sale o semnificaţie poetică sau filosofică. În cazul acestei pânze, a cărei autenticitate este demonstrată şi de comparaţia cu un desen al lui Lorrain din Liber Veritatis (catalogul operelor, completat de maestrul însuşi), episodul este inspirat din Metamorfoze.

Apollo, îndrăgostindu-se de sibila din Cumae, se oferă să îi îndeplinească orice dorinţă. Sibila îi cere să-i dea tot atâţia ani de viaţă, câte grăunţe sunt într-un pumn de nisip, uitând să îi ceară şi tinereţea eternă.

Tema morţii, a nemuririi şi a trecerii timpului tratate în poemul lui Ovidiu îşi găsesc aici un ecou în peisaj. Frumuseţea grandioasă a panoramei exprimă, de fapt, ceea ce este deopotrivă etern şi schimbător în natură.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, Editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here