Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Claude Monet, Femeie în grădină

0
274

monet(Claude Monet, Femeie în grădină, 1867,ulei pe pânză 80 x 99 cm)

Claude Monet este artistul care a reuşit să exprime cel mai bine poetica impresionistă.

Femeie în grădină a fost realizat înainte de naşterea oficială a curentului artistic, atestată în mod tradiţional în 1874, când o altă operă a lui Monet, Impresie, răsărit de soare, va oferi unui critic maliţios posibilitatea de a da un nume grupului de artişti care organizaseră o expoziţie colectivă în atelierul din Paris al fotografului Nadar, în opoziţie cu criteriile oficiale ale Salonului.

Acest tablou a fost realizat de Monet, pe atunci în vârstă de 27 de ani, în timpul unei vacanţe la Sainte-Adresse, periferia oraşului Le Havre, unde îşi trăise copilăria şi adolescenţa.

Modelul este o rudă a artistului, reprezentată cu spatele, într-o atitudine firească, în timp ce se plimbă în grădina inundată de soare.

Problema rezolvată impecabil de artist este cea a figurii en plein air, obiectul principal al controversei referitoare la adevărul artistic la acea vreme.

Lumina şi umbra circulă liber, îmbrăţişând continuu formele şi reflectându-se imprevizibil, prin mijlocirea numeroaselor culori: se articula astfel schema inovativă tipică iminentei viziuni impresioniste

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here