Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Iudita, Giorgione

0
189

Giorgione, luditaTabloul, care decora iniţial canatul unei piese de mobilier, este una dintre puţinele opere atribuite în unanimitate lui Giorgione, artist cu o scurtă, dar strălucită carieră.

(Giorgione, Iudita, 1495-1500, ulei pe lemn, transferat pe pânză 144 x 66,5 cm)

Eroina Vechiului Testament este de o frumuseţe robustă şi concretă, surprinsă într-un moment de tăcută reflecţie, în timp ce observă cu uimire capul tăiat al duşmanului călcat în picioare.

Este vorba despre o figură monumentală, care rezultă din poziţia statuară clasică, şi totuşi suavă şi gingaşă, o învingătoare timidă care se profilează pe fundalul peisajului datorită veşmântului ei roşu, încreţit în zeci de cute sofisticate şi pline de nuanţe.

WOA_IMAGE_1

Atenţia lui Giorgione, animat de o sensibilitate extraordinară, fără precedent printre contemporanii săi, se concentrează nu pe acţiunea în sine, ci pe substratul psihologic şi emoţional al uciderii săvârşite pentru binele poporului său.

Natura înconjurătoare este în sintonie cu starea sufletească a protagonistei: îi împărtăşeşte fermitatea gestului prin copacul din plan secund, îi absoarbe tulburările prin foşnetul vegetaţiei şi o înseninează destrămând ceaţa care acoperă munţii din depărtare.

7490777100_0252f551b6_b

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here