Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Jean-Baptiste-Simeon Chardin, Natură moartă cu atributele Artei

0
331

(Jean-Baptiste-Simeon Chardin, Natură moartă cu atributele Artei, 1766, ulei pe pânză 112 x 140,5 cm)

Chardin a cunoscut încă din timpul vieţii un prestigiu fără egal printre pictorii secolului al XVIII-lea. Acest lucru se datorează în special naturilor sale moarte.

El va dărui acestui gen o calitate nouă, care constă în demonstrarea irelevanţei subiectului, reprezentând cu o simplitate extremă obiectele cele mai obişnuite, al căror farmec şi interes sunt determinate exclusiv de calităţile picturale, de capacitatea artistului de a transforma atât consistenţa reală a corpurilor, cât şi incandescenţa luminii care cade pe ele.

Fiecare element este studiat cu o smerită atenţie şi cu o mare sensibilitate cromatică, în aşa fel încât să sublimeze „realismul” poetic.

Această pânză, comandată de Ecaterina a II-a pentru salonul principal al Academiei de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, i-a plăcut atât de mult împărătesei, încât a hotărât să o aşeze în apartamentul său privat de la Palatul de Iarnă.

Regăsim ilustrate aici toate ideile lui Chardin despre „marea” artă şi despre rolul artistului în lumea regulilor Academiei.

Statuia lui Mercur realizată de Jean-Baptiste Pigalle, în postură dominatoare, este înconjurată de atributele celorlalte arte: pictura -reprezentată de paletă, de pensule şi de culori, şi arhitectura – cu planurile, instrumentele de desen şi medaliile care omagiază fondarea sau terminarea unor edificii.

Printre simbolurile care ilustrează rolul artistului Academiei, apare şi medalia ordinului Sfântului Mihail, decernată lui Pigalle în 1765.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here