Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Nicolas Poussin, Peisaj cu Polyphème

0
255

landscape-with-polyphemus-1649(Peisaj cu Polyphème de Nicolas Poussin, 1649, ulei pe pânză 150 x 199 cm)

Pictura peisajului ideal, născută în contextul esteticii clasiciste, se va impune la începutul secolului al XVII-lea şi va dobândi o completă autonomie figurativă datorită numeroşilor artişti străini care lucraseră la Roma.

Această pânză, achiziţionată de Ecaterina a Il-a cu ajutorul lui Diderot, reprezintă unul dintre peisajele cele mai importante semnate de Nicolas Poussin. Subiectul este inspirat din Metamorfozele lui Ovidiu, în care se evocă dramaticul episod care îi are ca protagonişti pe Polifem şi pe Acis – păstorul rival în dragoste al ciclopului, ucis de acesta cu o stâncă şi transformat în râul care îi va purta numele.

Dar, în afara legendei, Poussin îşi propune să exprime legătura primordială dintre om şi natură, precum şi legătura acesteia din urmă cu muzica.

Din 1648, an în care artistul va picta primele sale peisaje istorice mari, acest gen va căpăta un rol tot mai important în opera sa. ntroducerea episoadelor sacre sau profane, inspirate din istorie şi din mitologie, în vaste scenarii naturale conduce la o viziune „ideală” a peisajului, construită în manieră clasică, supusă selecţiei şi recompunerii elementelor pentru a crea pe pânză o arhitectură elaborată, „raţională”, a naturii.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, Editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here