Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Răstignire, Maarten van Heemskerck

0
141

Maarten van Heemskerck, rastignire

În 1532, Heemskerck părăseşte Olanda pentru a veni la Roma, unde va rămâne timp de patru ani, creându-şi o bună faimă de pictor de vedute şi de peisagist.

Ca toţi ceilalţi artişti nordici, şi el va fi cucerit de oraşul papilor şi mai ales de vestigiile Antichităţii, fapt demonstrat de existenţa a peste o sută de schiţe şi desene reprezentând ruine, peisaje şi sculpturi antice.

La Roma, va intra în contact şi cu arta lui Michelangelo, a lui Rafael şi a manieriştilor, iar amintirea acestor experienţe va rămâne vie şi după întoarcerea sa în ţara natală.

Rastignire, Maarten van Heemskerck

(Maarten van Heemskerck, Răstignire, 1543, ulei pe lemn, transferat pe pânză, panoul central 100 x 58,3 cm, fiecare voleu 100 x 28 cm)

Acest triptic, având iniţial un coronament în formă de arc, este un amestec fermecător între arta flamandă şi inovaţiile artistice însuşite în Italia.

Dinamismul şi forţa expresivă a trupurilor, în special nudurile contorsionate ale celor doi tâlhari, sunt dovada influenţei lui Michelangelo, în timp ce minuţioasele detalii descriptive şi modul specific în care este compusă scena corespund artei flamande, trăsături pe care artiştii nordici vor şti să le transmită artei italiene.

Heemskerck va fi un activ purtător de cuvânt al dialecticii fertile dintre cele două tradiţii artistice.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here