Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Vindecarea orbului din lerihon, Lucas van Leyden

0
130

Lucas_van_Leyden_009

Tripticul, bogat în figuri şi culori, este unica operă a lui Lucas van Leyden prezentă în bogata colecţie flamandă şi olandeză găzduită de Ermitaj.

Calităţile de pictor, desenator şi povestitor ale maestrului născut la Leiden, unde a trăit şi a lucrat până în anul 1533, se regăsesc în scena centrală, care înfăţişează un episod evanghelic, precum şi în compoziţiile laterale, care reprezintă două personaje supradimensionate şi care poartă blazoanele donatorului şi al soţiei sale.

Probabil că tripticul era destinat spitalului din Leiden, ceea ce explică şi alegerea subiectului: vindecarea unui nevăzător de către Iisus.

vanleyden_blinde-jericho_compleet_grt

(Lucas van Leyden, Vindecarea orbului din lerihon, 1531, ulei pe lemn, transferat pe pânză, panoul central 115,7 X 150,3 cm, 89 x 35,5 cm – fiecare voleu)

De la arta italiană, pe care Lucas a cunoscut-o în mod indirect, mai ales prin intermediul lui Durer, este preluată compoziţia scenei, cu Hristos şi orbul însoţit de un copil în mijlocul tabloului, în punctul focal al centrului perspectivic, înconjuraţi de mulţimi tăcute şi uimite, ce se împart în două aripi laterale simetrice, lăsând în prim-plan un spaţiu vizual aproape liber.

Gesturile energice ale protagoniştilor exprimă implicarea totală în acţiune, în timp ce o serie de alte figuri amintesc de scenele de gen, cu aspecte cotidiene şi rustice, larg difuzate prin numeroasele stampe realizate de Lucas van Leyden, gravor prolific şi extrem de abil.

Aceste trimiteri episodice în interiorul unui scenariu sacru, în loc să fie considerate incongruente, erau, dimpotrivă, foarte apreciate şi vor cunoaşte o răspândire tot mai largă şi în Italia.

O caracteristică a picturii nordice este şi modul de separare a planurilor din punctul de vedere al perspectivei şi al culorilor. Există astfel trei zone: brună (prim-plan), verde-închis (planul de mijloc cu arbori) şi verde-albăstruie (fundalul cu munţi şi edificii).

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here