Muzeul Muzeelor – Gemäldegalerie: Albrecht Durer, Madonna cu Scatiu

0
201

albrecht-durerPictată în 1506, în timpul celei de-a doua călătorii a lui Durer la Veneţia, în aceeaşi perioadă în care a pictat şi Sărbătoarea cununilor de trandafiri (păstrată astăzi la Praga), lucrarea este caracterizată de puternica influenţă a artei italiene, atât în ce priveşte concepţia generală, cât şi în alegerea cromatică; e foarte curios, dar, în ciuda faptului că este vorba despre o operă importantă a lui Durer, pânza este şi astăzi foarte puţin cunoscută.

(Albrecht Durer, Madonna cu Scatiu, 1506, ulei pe lemn de plop, 91 x 76 cm)

Titlul tabloului este inspirat de prezenţa păsării – un scatiu – care se aşază pe braţul stâng al Pruncului.

Se ştie că scatiul se hrăneşte cu scaieţi şi cu spini, simbolurile patimilor lui Hristos: din ghimpi şi din scaieţi va fi, de altfel, făcută coroana de spini.

Şi lăcrămioara oferită Fecioarei de către înger şi de Sfântul Ioan este o aluzie la tema calvarului lui Iisus: numele latin al acestei flori (Convallaria maialis) aminteşte de „crinii din vale” din Cântarea Cântărilor, care înfloresc în luna mai. Aceştia sunt asociaţi în mod tradiţional neprihănirii Măriei, mai ales în ziua Imaculatei Concepţiuni.

Prezenţa Sfântului Ioan copil este o inovaţie absolută pentru arta de dincolo de Alpi, care cunoştea doar grupurile Fecioara cu Pruncul sau Sfânta Familie (cu Sfântul Iosif). De această dată însă, ne aflăm în faţa unei compoziţii deosebite, cu o amprentă italiană certă, caracterizată, printre altele, de o inedită vitalitate.

albrecht-durer

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009