Muzeul Muzeelor – Gemaldegalerie: Hans Holbein cel Tânăr, Portretul lui Georg Gisze

0
180

pictura2Conceput mai mult ca sigur cu ocazia căsătoriei lui Georg Gisze cu Christine Krliger, aşa cum sugerează prezenţa garofiţelor, asociate în mod tradiţional unei promisiuni de dragoste, tabloul conţine numeroase informaţii simbolice despre personalitatea modelului.

(Hans Holbein cel Tânăr, Portretul lui Georg Gisze, 1532, ulei pe lemn de stejar 97,5 x 86 cm)

Astfel, prin intermediul unui cod de simboluri şi datorită unor inscripţii concrete răspândite în lucrare, putem reconstrui imaginea unui om plin de viaţă şi cu un rang social înalt.

De la caietul de conturi până la faţa de masă, de la cântar la ceasul de masă din aur şi până la scrisorile unor negustori, fiecare element aminteşte de activitatea economică a personajului.

Vaza veneţiană cu flori, aşezată cu emfază în prim-plan, conţine un buchet de garofiţe, de rozmarin, de isop şi de şofran, care reprezintă tot atâtea simboluri ale unor calităţi: iubire, fidelitate, puritate şi supunere.

La o lectură şi mai profundă putem vedea, în fragilitatea sticlei, în bobocii uşor uscaţi şi în trecerea timpului -vezi ceasul – evidente aluzii la efemeritatea vieţii, aşa cum puritatea cristalului ar putea reprezenta integritatea şi transparenţa caracterului, iar orele care măsoară timpul, emblema măsurii, a cumpătării.

Nulla sine merore voluptas spune inscripţia de pe perete: „nici o plăcere fără regrete” pare a fi motoul acestui personaj şi al înaltei sale integrităţi morale.

pictura2

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009