Muzeul Muzeelor – Gemäldegalerie: Jan Gossaert, Neptun şi Amfitrite

0
112

mabuse1(Jan Gossaert – zis Mabuse, Neptun şi Amfitrite, ulei pe lemn de stejar, 188 x 124 cm)

Stilul lui Jan Gossaert este caracterizat de fuziunea originală a unor motive tipice Renaşterii flamande cu soluţiile „moderne” în manieră italiană. Acest lucru este extrem de clar în operele cu caracter mitologic, unde se observă şi o adevărată plăcere pentru invenţia descriptivă, pentru eficienţa perspectivei şi pentru aerul masiv, monumental, al personajelor.

În producţia sa de tablouri rămâne constantă trimiterea la arhitectura de inspiraţie italiană, pe care avusese posibilitatea să o cunoască direct, în 1508, în timpul şederii sale la Roma şi odată cu activitatea de portretist oficial.

Un Neptun foarte ciudat, surprinzător de tânăr, dar uşor de recunoscut după cochilia ce-i acoperă sexul, este pictat alături de o figură feminină. Este vorba de Amfitrite, consoarta sa oficială, una dintre Nereide, care iniţial îl evitase, dar care s-a lăsat convinsă mai târziu să se mărite cu el.

Cele două personaje sunt reproduse într-un fel de celulă, în interiorul unui spaţiu arhitectonic „eclectic”, caracterizat de prezenţa unor ciudaţi pilaştri în relief, aşezaţi câte trei pe consolele în formă de capete de bou. Deasupra lor se întrevede, în mod surprinzător, marginea unei cupole aurite, aparent metalice.

Scoase cu desăvârşire din contextul tradiţional, personajelor le lipseşte orice element spaţial sau conotativ, cum ar fi Tritonii, Nereidele sau cunoscutul alai de divinităţi și animale marine.

mabuse

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009