Muzeul Muzeelor – Gemäldegalerie: Jean Fouquet, Etienne Chevalier cu Sfântul Ştefan

0
141

jean-fouquetEste vorba despre voleul stâng al celebrului Diptic de la Melun, pe care Fouquet l-a pictat la înmormântarea lui Etienne Chevalier în catedrala Notre-Dame din Melun, de unde va fi preluat în 1773 şi vândut ulterior la Paris în timpul Revoluţiei.

(Jean Fouquet, Etienne Chevalier cu Sfântul Ştefan, cca. 1450, ulei pe lemn de stejar 93 x 85 cm)

Voleul drept al dipticului, păstrat la Anvers, o reprezintă – conform canonului – pe Fecioara Maria, dar cu chipul lui Agnes Sorel, faimoasa amantă a lui Carol al VII-lea.

Etienne Chevalier, fiul secretarului lui Carol al VII-lea, dobândise o putere şi o influenţă considerabilă ca oficial de curte: în tablou îi este reprodus bustul cu mâinile împreunate. Este însoţit de Sfântul Ştefan, îmbrăcat cu tipicul veşmânt de diacon şi ţinând în mâna stângă o carte şi o piatră, simbol al crudei sale lapidări.

Demne de admiraţie sunt şi oglinzile din marmură, ca şi pilaştrii decoraţi, pe a căror bază se zăreşte gravat de câteva ori numele lui Chevalier.

Arhitectura renascentistă din spatele celor două personaje este construită cu o rigoare deosebită a perspectivelor şi prin utilizarea foarte atentă a luminii.

Fouquet realizează cu succes îmbinarea perfectă între cuceririle perspectivei practicate în Italia şi descoperirile „naturaliste” ale flamanzilor.

jean-fouquet

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009