Muzeul Muzeelor – Gemäldegalerie: Albrecht Altdorfer, Sfânta Familie lângă fântână

0
106

albrecht-altdorfer2Fragmentul din evanghelia apocrifă a lui Pseudo-Matei referitor la fuga în Egipt povesteşte că, atunci când Pruncul a intrat în Sotine, templele păgâne şi statuile s-au prăbuşit: resturile de dărâmături ale vechilor biserici de pe fundal amintesc tocmai de acest episod, aşa cum în misterioasa figură a divinităţii care decorează fântâna putem citi metafora morţii idolilor.

(Albrecht Altdorfer, Sfânta Familie lângă fântână ,1510, ulei pe lemn, 57 x 38 cm)

De altfel, culoarea palidă a marmurii fântânii, aproape un semn al morţii, contrastează cu culorile vii ale Sfintei Familii, surprisă într-o scenă de viaţă obişnuită, printre nevoile zilnice, hârjoneala cu îngeraşii şi hrănirea trupului înfometat şi obosit de drum.

Trimiterea la elementul acvatic şi la viaţa care se reînnoieşte este dublă: pe de-o parte, apa fântânii reprezintă noua viaţă anunţată de mesajul creştin, pe de altă parte, râul din fundal aminteşte de episodul traversării apelor într-o barcă de pescari, cu ajutorul unui înger.

Dar s-ar putea să ne amintească şi de parcursul diferit a lui Iisus, faţă de cel al lui Moise, care va putea, prin miracol, să traverseze apele cu ajutor divin.

Peisajul fluvial care se pierde în depărtare este, în realitate, unul dintre locurile precise ale trecerii Dunării prin Germania meridională: Altdorfer confirmă şi în această lucrare abilitatea sa de peisagist, unul dintre principalii maeştri ai Şcolii Dunărene.albrecht-altdorfer2

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009