Muzeul Muzeelor – Kunsthistorisches: Giovanni Bellini, Tânără nud în faţa oglinzii

0
172

(Giovanni Bellini, Tânără nud în faţa oglinzii, 1515, ulei pe lemn 62 x 79 cm)

Bellini are peste optzeci de ani când pictează această capodoperă, una dintre puţinele care tratează o temă profană, alături de Festino degli dei (Ospăţul zeilor) (Washington, National Gallery), realizat cu un an mai înainte pentru Alfonso d’Este, duce de Ferrara.

Alegerea unei teme atât de neobişnuite se datorează probabil faptului că artistul începe să reevalueze pictura celor doi elevi ai săi, Giorgione şi Tiţian.

Fidel culturii veneţiene, Bellini foloseşte culoarea ca mijloc de investigare şi de descriere a figurii şi a peisajului şi pentru a crea senzaţia de unitate între interior şi exterior.

Moştenirea lui Giorgione, care murise cu câţiva ani înainte, se percepe în plajele ample de culoare, unde se aşază lumina, scoţând în evidenţă trăsăturile chipului şi detaliile peisajului.

Semnată şi datată „Joannes bellinus faciebat MDXV”, pe o bucată mică de hârtie pictată în partea din dreapta jos a tabloului, opera evocă şi motive care leonardeşti: de la mâna care ţine oglinda cu degetul mic uşor îndoit, la trupul imaculat plasat pe un fond închis, la munţii azurii din depărtare, ale căror culori se potrivesc cu cele ale ţesăturii ce acoperă părul tinerei, regăsit parţial în detaliul preţios reflectat în oglindă.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009