Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Claude Monet, Dejun pe iarbă

0
341

monetRevoluţionarul Dejun pe iarbă a lui Edouard Manet (1863, Paris, Musée d’Orsay), atât de provocator faţă de modelele şi subiectele tradiţionale, îl va influenţa pe tânărul Claude Monet.

(Claude Monet, Dejun pe iarbă, 1866, ulei pe pânză, 130 x 181 cm)

În 1865, artistul va începe să lucreze la o variantă personală a acestei teme, care se va arăta mai târziu complet diferită: o pânză enormă, lată de şase metri şi având patru metri înălţime, cu personaje în mărime naturală. Ambiţioasa operă – ne rămân doar două fragmente care se păstrează la Musée d’Orsay -nu va fi niciodată terminată; nu răspundea exigenţelor picturii en plein air, ale realizării în aer liber a subiectului, într-o lumină naturală care respingea contrastele aspre şi impunea -din cauza dimensiunilor sale – o revenire în atelier.

„Mă gândesc doar la tabloul meu, cred că aş înnebuni dacă aş şti că o să dau greş”, scria Monet prietenului său Frédéric Bazille, care va poza pentru multe dintre personajele sale; în această lucrare îl vedem în rolul bărbatului cu barbă întins pe iarbă, sprijinindu-se relaxat pe coate.

monet

Dar tocmai în acest tablou se vede adevărata realizare a Dejunului: studiul făcut „în aer liber”, care ne prezintă o pajişte într-o pădure deasă, scăldată de razele soarelui, unde personaje ce amintesc de farmecul aristocratic şi de percepţia burgheză a zonelor rurale franceze sunt imortalizate într-un moment unic.

Datorită acestei fulguraţii care unifică viziunea de ansamblu şi dizolvă contururile, într-o culoare autentică de lumină şi umbră, înţelegem obiectivul unic al acestui artist.

„Monet va cuceri publicul, atunci când se va hotărî să o facă” ar fi prezis, doar cu doi ani mai târziu, Emile Zola.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here