Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Henri Matisse, Atelier roz

0
164

matisse2Atelier roz, unul dintre marile interioare considerate de A. Barr „simfonice”, sintetizează atitudinea lui Matisse fată de relaţiile de reciprocitate dintre culoare şi elementul plastic.

(Henri Matisse, Atelier roz, 1911, ulei pe pânză 180 x 221 cm)

Cu toate că nu pot fi socotite părţi ale unei serii distincte, variind în funcţie de măsuri şi de problematicile asociate lor, „interioarele simfonice” au, din punct de vedere stilistic, foarte multe lucruri în comun şi sunt legate prin folosirea principiilor miniaturii persane, utilizată la scară monumentală.

Matisse a început să lucreze la acest tablou, care – la fel ca Atelier roşu, ceva mai târziu -surprinde studioul său din Issy-les-Moulineaux, în primăvara lui 1911. Cu excepţia copiei lui Marte Borghese de la Luvru, toate operele citate îi aparţin.

În stânga apare Figura decorativă (1908), una dintre sculpturile cele mai celebre, la dreapta acesteia, puţin mai sus, este aplicat pe perete, deasupra unei schiţe de nud feminin, Luxul II (1907); aşezat pe podea, Fata cu ochii verzi (1909); la dreapta sus se întrevede partea inferioară a primei variante a Dansului (1909); apoi, dedesubt, studiul preliminar al monumentalului basorelief din bronz Nud cu spatele (1909).

Structura liniară a tabloului este surprinzător de clară, iar opera a fost adesea comparată cu un desen colorat sau cu o acuarelă. Datorită vopselei diluate, lipsită de consistenţă păstoasă, sunt perfect lizibile elementele cu caracter autobiografic ale compoziţiei, ceea ce conferă tabloului şi valoarea de document istoric.

matisse2

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009