Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Pierre-Auguste Renoir, Portretul artistei Jeanne Samary

0
358

renoirAcest mic tablou reprezintă un adevărat program al „doctrinei” impresioniste, dar şi unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice a lui Renoir, chiar dacă a fost realizat la tinereţe.

(Pierre-Auguste Renoir, Portretul artistei Jeanne Samary, 1877, ulei pe pânză. 56 x 47 cm)

Actriţa avea douăzeci de ani când poza pentru acest tablou, ca şi pentru altele, ale artistului francez, iar Renoir îi va evoca, la moartea ei prematură, frumuseţea pură şi imposibil de uitat: „Pielea ei! Lumina tot ceea ce o înconjura”.

Mai ales în această capodoperă a reuşit el să realizeze una dintre cele mai mari ambiţii ale sale, captând pe pânză luminozitatea strălucitoare a chipului tinerei, reprodus în tuşe alerte, pus în evidenţă de fundalul cu tente roz şi încadrat de şuviţele castanii ale părului.

Diferitele portrete realizate în această perioadă indică o elaborare mai tradiţională faţă de cea a capodoperelor pictate en plein air de contemporanii săi, cu o mai mare atenţie la trasarea contururilor, dar asociată unei căutări continue a efectelor plastice, atât prin vibraţia luminii, cât şi prin umbrele colorate.

Excepţionalul portret înfăţişând-o pe Jeanne Samary este una din culmile poeticii artistului, într-o perioadă în care îşi pictase cele mai importante capodopere impresioniste; o fază în continuă evoluţie, care, la sfârşitul unei meditaţii de decenii, va înfăptui o sinteză plastică a figurii, de o rară perfecţiune, printr-un modeleu savant, realizat exclusiv din culoare.

renoir

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here