Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Vincent van Gogh, Rondul prizonierilor

0
243

vincent-van-goghÎn spitalul psihiatric din Saint-Rémy de Provence, Van Gogh îşi va petrece ultimele luni din atât de frământata sa viață.

(Vincent van Gogh, Rondul prizonierilor, 1890. ulei pe pânză, 80 x 64 cm)

În luna mai a anului 1889, o cerere semnată de treizeci de locuitori ai cartierului Place Lamartine din Arles solicitase îndepărtarea artistului, din cauza nenumăratelor sale crize.

În spitalul Saint-Paul-de-Mausole, datorită interesului manifestat de doctorul Peyron, care îl va plasa într-o rezervă, pentru a-şi putea amenaja un atelier de pictură, Van Gogh începe să lucreze în ulei reproduceri după tablourile celor mai cunoscuţi artişti, dar şi după ilustraţiile cărţilor trimise la cerere de fratele său Theo.

În Rondul prizonierilor, inspirat de o ilustraţie a lui Gustave Doré, luciditatea rece a bolnavului îi permite să înţeleagă diferenţele fundamentale dintre copie şi original; transpunerea gravurii în limbajul culorilor, a „impresiilor” sugerate de clarobscurul în alb şi negru îi vor pricinui artistului numeroase dificultăţi.

Pentru a rămâne fidelă schemei compoziţionale a lui Doré, scena intensifică participarea patetică a autorului la cortegiul mizer, pentru care ora de aer devine o plimbare inutilă şi absurdă, care îi face pe nefericiţii prizonieri şi mai disperaţi ca înainte.

Doar cei doi fluturi albi care zboară spre înalt sugerează simbolurile speranţei şi ale purităţii, dar şi amintirea nostalgică a libertăţii pierdute.

vincent-van-gogh

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009