Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Claude Monet, Boulevard des Capucines

0
169

monet2

(Claude Monet, Boulevard des Capucines, 1873, ulei pe pânză, 61 x 80 cm)

După nenumăratele reprezentări clasice ale Parisului, Monet se va „arunca” în vâltoarea bulevardelor, alegându-şi ca loc de observaţie atelierul fotografului Nadar, aflat în Boulevard des Capucines, la nr. 35. Aici va picta două peisaje.

Această pânză – inclusă de autor în expoziţia retrospectivă din 1889, împreună cu operele lui Rodin, şi cumpărată mai târziu de Ivan Morozov – alături de Impresie (1873, Paris, Musée Marmottan Monet), despre care ştim că va da numele mişcării impresioniste, sintetizează naşterea stilului liber şi personal al lui Monet.

La prima expoziţie a impresioniştilor, inaugurată, în 1874, chiar în atelierul lui Nadar, tabloul a fost atacat de criticii conformişti „Oare ce vor să reprezinte acele mici linii negre din josul pânzei?”, scria ironic Louis Leroy despre surprinzătoarele pete de culoare care subliniau vivacitatea mulţimii din Parisul însufleţit.

În cel mai bun caz, tabloul era considerat o simplă schiţă: „Niciodată, niciodată, o mişcare evazivă, spontană, efemeră nu a fost reprodusă cu o asemenea extraordinară fluiditate ca în această schiţă”, scria despre capodoperă Ernest Chesneau.

Dar pânza este şi un fragment esenţial de dialog creativ între contexte culturale diferite: parafrazat deja de Edvard Munch, va fi un model pentru o întreagă generaţie de artişti ruşi.

Amintim doar tabloul nocturn Paris, Boulevard des Capucines al lui Konstantin A. Korovin (1911, Moscova, Galeria Tretiakov), exponent al impresionismului rus, profund îndatorat marelui maestru francez atât în ce priveşte subiectul, cât şi pentru forma temerară a perspectivei abreviante, trasată dintr-un punct aflat la înălţime.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here