Muzeul Național al Țăranului Român, promovat la ICR New York

0
76

icrMuzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) va fi promovat la New York printr-o serie de noi evenimente organizate de filiala ICR, după ce albumele, materialele publicitare și cărțile editate de muzeu au trezit un interes deosebit în rândul vizitatorilor la BookExpo America, desfășurat recent.

Astfel, la 19 iunie, Simina Bădică, cercetător și curator al arhivei etnologice a muzeului, va ține la sediul ICR New York o prelegere cu titlul Povestea unui miracol românesc (The visual story of a Romanian Miracle), în care va vorbi despre devenirea Muzeului Țăranului, de la reînființarea din 1990 și până astăzi. Prelegerea va fi însoțită de tur virtual a MNȚR.

Un alt eveniment va consta într-un dublu vernisaj al expozițiilor „In print: the Manakia brothers and Picu Pătruț. Recent publications of the Museum of the Romanian Peasant”, înfățișând imagini din cele mai recente publicații ale Editurii Martor a MNȚR. Vernisajul va cuprinde proiecția unor secvențe înregistrate la începutul secolului al XX-lea, în Balcani, de către frații aromâni Manakia.

Vor fi prezentate și o parte dintre cele mai importante cărți realizate de MNȚR, între care “Picu Pătruț — ultimul mare miniaturist al Europei”,  „Privește! Frații Manakia”, „Transporturile tradiționale din România”, „Dantele și broderii”. Vernisajul celor două expoziții va avea loc la sediul ICR New York, pe 20 iunie.

ICR de la New York va organiza și o întâlnire cu Peter Rushezsky, directorul executiv al „Center for Traditional Music & Dans New York”, la care vor fi discutate probleme de etnomuzicologie, un domeniu de interes pentru ambele instituții.

Muzeul Național al Țăranului Român din București își expune colecțiile valoroase (un patrimoniu de peste 100.000 de obiecte, 3.000 de clișee pe sticlă cu fotografie etnografică veche și o arhivă importantă de documente scrise și sonore), într-o clădire impresionantă, construită în 1906 în stil neoromânesc.

Muzeul a primit numeroase premii, dintre care cel mai important este premiul European Museum of the Year (EMYA, în 1996), acordat la numai șase ani de la înființarea sa, de către un comitet care funcționează sub egida Consiliului Europei, în urma unei competiții cu 64 de muzee din 21 de țări.

În 2013, muzeul a primit certificatul de excelență din partea celui mai mare site de promovare turistică din lume, TripAdvisor, care confirmă faptul că MNȚR este un obiectiv turistic cunoscut, agreat și frecventat de turiști din întreaga lume.

Sursa: agerpres.ro

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here