Muzeul Țăranului Român aniversează miercuri 24 de ani de la (re)înființare

0
67

Muzeul Național al Țăranului Român aniversează miercuri 24 de ani de la (re)înființare, ocazie cu care intrarea în expoziția permanentă și în expozițiile temporare va fi liberă, a anunțat instituția de cultură.

muzeul taranului romanÎn această zi aniversară, MNȚR își invită publicul la vernisajele a două expoziții — “Rușii lipoveni din România”, deschisă la Sala Laolaltă și Școala Satului, și “În urma acului. Românii de peste Bug”, la Sala Irina Nicolau.

Programul se va încheia cu un concert de muzică de cameră cu piese de George Enescu, Doru Popovici și Constantin Silvestri, susținut de orchestra Philarmonia a Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, care va avea loc la Studioul Horia Bernea.

Deschisă până pe 27 aprilie, expoziția “Rușii lipoveni din România” prezintă obiecte având caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar și de uz casnic, iar “În urma acului. Românii de peste Bug”, care va putea fi vizitată până pe 2 martie, propune un discurs vizual, audio și audiovizual despre povestea cusăturilor românești din Donbas.

Considerat unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a muzeelor de arte și tradiții populare, Muzeul Național al Țăranului Român organizează peste 200 de evenimente pe an iar pragul îi este trecut de sute de mii de vizitatori.

În 2014, MNȚR are prevăzute consolidarea clădirii instituției, valoarea lucrărilor ridicându-se la aproximativ 6 milioane de euro, reorganizarea și readucerea la standarde europene a Studioului “Horia Bernea”, precum și o nouă sală destinată expozițiilor temporare, într-una dintre mansarde.

Pe perioada lucrărilor, expoziția permanentă a muzeului nu va fi integral închisă.

Pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, îl numește pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială.

După cel de-al Doilea Război Mondial, actuala clădire se va transforma, începând cu 1953, în Muzeul Lenin-Stalin, apoi al Partidului Comunist Român, al Mișcării Revoluționare și Democratice din România iar colecțiile vor fi adunate o vreme în clădirea Palatului Știrbey din Calea Victoriei, unde vor alcătui Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România și apoi îngrămădite în depozitele Muzeului Satului.

Pe 15 februarie 1990, Andrei Pleșu, ministrul Culturii de la acea vreme, l-a numit pe pictorul Horia Bernea director al nou-(re)înființatului Muzeu al Țăranului Român, viziunea acestuia asupra expunerii și funcționalității instituției, mai degrabă universalistă decât particular-etnografică, ducând la marea recunoaștere internațională din anul 1996: premiul EMYA pentru muzeul european al anului.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here