Muzica lui Mozart ne face mai deștepți

0
148

mozart-family-portraitMuzica lui Mozart poate activa circuitele neuronale corticale asociate funcţiilor cognitive şi de concentrare. Este vorba despre acele activități cerebrale asociate memoriei, înţelegerii şi rezolvării problemelor, susțin cercetătorii italieni.

E bine de știut că nu orice fel de muzică poate produce aceste efecte.  Potrivit Daily Mail, savanții de la Universitatea Sapienza, din Roma au folosit electroencefalografe pentru a înregistra activitatea electrică cerebrală a participanţilor la un studiu amplu. Un studiu anterior, publicat în 1993, a relevant că ascultarea compoziţiei lui Mozart poate îmbunătăţi, pentru scurt timp, raţionamentul spaţial.

În acest experiment, publicat recent în revista Consciousness and Cognition, participanţii au fost împărţiţi în trei grupe: zece adulţi tineri sănătoşi, cu o medie de vârstă de 33 de ani, zece bătrâni sănătoşi cu o medie de vârstă de 85 de ani şi zece bătrâni cu uşoare deficienţe cognitive cu o medie de vârstă de 77 de ani.

Intensificare a undelor alfa

Datele au fost înregistrate înainte şi după ce grupurile au ascultat “L`allegro con spirito” din Sonata pentru două piane în D major K448 de Mozart, precum şi înainte şi după ascultarea bagatelei “Fur Elise”, de Ludwig van Beethoven.

“Rezultatele înregistrate după ascultarea compoziţiei lui Mozart au arătat, atât în cazul adulţilor cât şi în cazul bătrânilor sănătoşi, o intensificare a undelor alfa şi a frecvenţelor medii caracteristică unei activităţi cerebrale asociate coeficientului de inteligenţă, memoriei, cunoaşterii şi uşurinţei de a rezolva probleme”, susţin cercetătorii. Aceştia adaugă că electroencefalograful nu a înregistrat schimbări la grupurile menţionate după ascultarea muzicii lui Beethoven.

Uimitoarea sonată a lui Mozart

Potrivit oamenilor de ştiinţă, rezultatele confirmă că datele înregistrate de electroencefalograf sunt influenţate de sonata lui Mozart, nu de muzică, în general.

“Rezultatele preliminare ne permit să emitem ipoteza că muzica lui Mozart este capabilă să excite circuitele neuronale asociate funcţiilor cunoaşterii şi atenţiei nu numai în cazul tinerilor ci şi în cazul bătrânilor sănătoşi”, susţin cercetătorii.

Repetarea frecventă a liniei melodice

Oamenii de știință consideră că alcătuirea raţională şi organizată a sonatei are un ecou la nivelul cortexului cerebral (partea din creier responsabilă cu funcţiile mentale complexe).

“O caracteristică a muzicii lui Mozart este repetarea frecventă a liniei melodice. Astfel sunt eliminate elementele de surpriză care ar putea distrage atenţia ascultătorului de la logica muzicii. Fiecare element melodic este rezolvat într-un mod care confirmă aşteptările ascultătorului”, arată cercetătorii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here