Muzica, un nou medicament?!

Muzica și cercetările asupra ei

0
104

Muzica și cercetările asupra ei

Muzica -Ediția online a cotidianului ”The New York Times”, preluând o știre de pe TheAtlantic.com, aduce în prim-plan cercetările unei companii private din Boston cu privire la posibilitatea folosirii muzicii drept medicament.

muzicaExistă pe Internet diferite site-uri de pe care poți cumpăra sau închiria muzică. Anumiți artiști deja folosesc aceste portaluri pentru a-și promova producțiile. La rându-le, companiile respective încearcă să prezică ceea ce le-ar plăcea utilizatorilor să audă. Pe baza gusturilor lor sau activităților în care sunt angrenați la un moment dat și cărora vor să le adauge muzica într-un scop sau altul.

Imaginați-vă că acele portaluri sau aplicațiile lor pe care le utilizați ar putea să prezică exact ce cântec ar fi mai potrivit să vă ajute să vă concentrați. Sau să vă încetinească pulsul după o alergare. Atunci, aplicația v-ar sugera un cântec sau altul, pe baza unor algoritmi ai săi.

Cum afectează muzica organismul?

Dacă tehnologia ar putea prezice cum afectează muzica organismul, ar putea oare sugera o anumită muzică pentru a trata simptomele unei boli? Ideea este dezvoltată în prezent de o companie din Boston, The Sync Project. A cărei misiune, după cum afirmă președintele și cofondatorul ei, Alexis Kopikis, este să afle dacă muzica poate fi folosită  ca medicament. Efectul muzicii asupra corpului și asupra dispoziției psihologice a făcut carieră în umorul popular. Și în încercările empirice ale fiecăruia de a se binedispune cu ajutorul muzicii. În prezent, progresul tehnologic, atât în muzică, dar și în medicină, permite cercetări aprofundate asupra subiectului.

Alexis consideră că trăim un moment interesant

De vreme ce în ultimii 10 ani, companiile au pus în arhiva utilizatorilor milioane de melodii. Iar în medicină, altele au dezvoltat tot felul de senzori care odată așezați pe corpul uman, măsoară în detaliu fiziologia acestuia. El vrea să alăture tot ceea ce știm despre muzică. Și tot ceea ce poate fi urmărit în timp real din corpul nostru și să tragă anumite concluzii.

The Sync Project are deocamdată forma unei platforme mobile și de Internet. Acestea  încearcă să ”împerecheze” serviciile de furnizare a muzicii utilizatorilor cu monitoarele lor mobile ale corpului. Încercând să urmărească felul în care muzica interacționează cu organismul.

Ketki Karanam este cofondator și sef al departamentului de inovație științifică

El apreciază drept cruciale informațiile pe care oamenii de știință din diferite domenii le pot primi prin intermediul platformei. Ele vin în timp real și măsoară mulți indici fiziologici. De aceea și alte studii în domeniu, care nu au dat rezultatele scontate, pot fi înnoite și reinterpretate pe baza noilor informații.

Proiectul a fost lansat în 2015 la Conferința South by Southwest și este încă în faza copilăriei sale. Platforma este testată înăuntrul unui cerc restrâns de oameni de știință. Aparatul biometric – cititor de informații fiziologice – purtat de utilizator măsoară mersul, ritmul cardiac, somnul, concentrarea, activitatea electrodermală. Activitatea electrică a creierului. Acestea sunt asociate cu muzica pe care utilizatorul o ascultă prin furnizorul său. Indiferent care și apoi se încearcă formularea unor legități și concluzii.

Cercetările din câmpul relației muzică -organism

În afară de proiectul mai înainte menționat, cercetările din câmpul relației muzică – organism și psihologie au arătat că există o anumită influență a muzicii în cele două domenii.  Un studiu din 2005 aparținând Teresei Lesiuk de la Universitatea din Windsor, Canada, a concluzionat că muzica ajută la îmbunătățirea calității vieții. Și eficienței la locul de muncă, precum și a atitudinii generale a persoanelor implicate în sarcinile de lucru. Altul, din 2012, supervizat de Costas Karageorghis a descoperit că există dovezi că muzica selectată atent poate aduce beneficii psihologice. Și de creștere a capacității de efort în exercițiile de mare intensitate fizică. Între timp, Stefan Koelsch din Berlin a descoperit că muzica poate stimula anumite zone din creier. Acestea sunt  răspunzătoare cu emoțiile, iar fizic, cea veselă sau tristă poate declanșa activitatea unor mușchi faciali.

Boala Parkinson ar putea beneficia de pe urma acestor cercetări

Deja sunt urmărite corelațiile între muzică și mișcare. S-a constatat că ritmul muzicii, în special, chiar dacă nu produce la pacienți efecte vizibile, RMNurile arată răspuns intern al creierului. Și ar fi interesant dacă ar putea fi activate zonele bolnave. Bolnavii manifestă uneori pauze, sau blocaje, care cu ajutorul unei muzici cu ritm constant, îi ajută să se deblocheze. Mai sunt însă necesare multe, foarte multe date din activități măsurate în timp real, spun cercetătorii.

Toți cei interesați sunt intrigați de proiect

Si sunt curioși de rezultatele obținute de la activitățile zilnice, deoarece acestea depășesc limitările impuse de spațiul laboratorului. Ei consideră proiectul ca plin de potențial și sunt de acord că efectele adverse nu prea există, iar pacientul are sentimentul controlului asupra propriului tratament.

Titlul acestui articol m-a intrigat în calitate de creștin deoarece de curând am putut verifica o afirmație a Sfinților Părinți. Aflată în Filocalie, aceasta vorbește  despre efectul muzicii bisericești asupra combaterii tristeții. Asupra îngrijorării, fricilor, afirmație care detaliază observațiile lor cu privire la inventarea instrumentelor muzicale (Facere 4: 21). Sau la efectul muzicii interpretate de Proorocul David la harpă asupra bolii pe substrat demonic a regelui Saul (I Regi 16: 15-23).

Credincioșii sunt încurajați să citească și să cânte la strană

Manifestă îmbunătățiri ale stării de spirit, atât cei pe care-i trimit la strană special pentru acest efect, cât și cei care vor să cânte dintr-o bucurie firească de a o face. Muzica bisericească, atât în versurile ei, dar și în armoniile sunetelor, rezonează cu ființa omului în chip fericit din motive științifice. Antropologia Bisericii este una revelată și verificată funcțional de-a lungul unei perioade care se întinde pe mai multe milenii. Armonia muzicală răsare dintr-un concept mai larg al armoniei. Care cuprinde armonia Persoanelor Sfintei Treimi, armonia între Dumnezeu și om.

Creatorii de text și muzică bisericească sunt inspirați de Dumnezeu

Mulți fiind sfinți din calendar, pictați pe pereții bisericilor de pretutindeni. Proorocii, Apostolii, Evangheliștii, Melozii, fac parte din programul iconografic de bază al fiecărui Locaș de cult. Biserica nu cunoaște disjuncția dintre persoană și producțiile ei artistice și performanța academică trebuie mereu dublată de un frumos profil duhovnicesc.

Muzica bisericească este destinată marilor mase de credincioși. Dar nu ca un scop în sine, ci ca treaptă spre liniștea întru care credincioșii se integrează armoniilor cerești. Și în felul în care ascultă cuvinte și cântări ”de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască” (II Corinteni 12: 4).

Tradus și prelucrat de pr. Chirița George

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here