Muzicieni români în Trafalgar Square

0
81

Programul din 2013 al ICR din Londra s-a încheiat chiar în ultima zi a anului, cu un recital susţinut de pianistul şi compozitorul Mihai Măniceanu pe prestigioasa scenă muzicală de la “St. Martin-in-the-Fields”, în Trafalgar Square.

MihaiManiceanuMihai Măniceanu a prezentat un repertoriu de lucrări semnate de nume cunoscute în lumea componistică românească, precum Dan Dediu şi Aurel Stroe. Pentru a sublinia momentul anului, pianistul a interpretat şi piesa „The Living”, o compoziţie proprie care vorbeşte despre trecerea timpului ca obsesie existenţială. Recitalul a făcut parte din seria de evenimente realizate de ICR în parteneriat cu St. Martin-in-the-Fields, care urmăreşte să pună în valoare mai ales tinerii muzicieni români.

Născut în 1976 la Bucureşti, Mihai Măniceanu a studiat pianul între 1995 şi 2000 şi compoziţia între 2000 şi 2005, urmând şi cursurile de masterat (2005-2006) ale acestor specializări în cadrul Conservatorului din Bucureşti, iar ulterior a obţinut titlul de doctor în domeniul compoziţiei la aceeaşi universitate (2011). A beneficiat de o bursă “Erasmus” la Conservatorul “F.M. Bartholdy” din Leipzig (2003-2004) şi, de asemenea, a fost bursier al Conservatorului Bucureşti la Festivalul “Muzikfest”, din Hamburg (2001), la “Junger Künstler Festival–Filmmusik”, Bayreuth (2002) şi la “ISA 20. Internationale Sommerakademie”, Murzzüschlag (2001).

Pianistul a fost nominalizat pentru Marele Premiu “Prometheus Opera Prima” (2009) şi a obţinut Premiul I la concursul “Icon Arts” (2003), Premiul Academiei Române (pentru “Sus”), în 2011, şi Premiul pentru lucrări simfonice pentru “Sempre risoluto”, din partea UCMR (2011). Lucrările i-au fost interpretate de către Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Conservatorului “F.M. Bartholdy” şi ansamblurile “Profil”, “Propuls”, “opus.art, devotioModerna”, “Swinepearl”, “Acolade”, “Traiect”, “SonoMania”, “IconArts”, “Mercury Quartet”, “Corul Accoustic” şi Corala “I.C. Danielescu”.

În urma impresionantului succes al recitalului lui Mihai Măniceanu, muzicienii români se reîntorc la “St. Martin-in-the-Fields” în primele zile ale lui 2014, în 7 ianuarie, cu un recital de pian la patru mâini, susţinut de două tinere interprete: Ruxandra Humă şi Anamaria Andriţoiu.

Sursa: Cotidianul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here