Nadia Comăneci, despre fuga din România: „Am crezut că nu îmi voi mai vedea niciodată familia şi ţara“

0
907

Nadia_Com_neci___n__Daily_Mail__-9a5dde104b8f430efb032d833e9fc11b„Ea a fost fata de aur în gimnastică, de la vârsta de doar 14 ani. Înainte de a părăsi România pentru Statele Unite. Acum, Nadia Comăneci spune o poveste complet răscolitoare, printre lacrimi şi râsete…”. Astfel începe reportajul realizat de către Daily Mail cu şi despre Nadia Comăneci, „cea care a uimit juriul când a primit nota perfectă la Jocurile Olimpice de la Montreal”, după cum subliniază publicaţia britanică. La acele Jocuri Olimpice, Nadia a devenit „prima gimnastă din era modernă a acestui sport, care a primit nota 10, dupa prestaţia ei la paralele inegale”. Născută la Oneşti, Nadia a obţinut în cariera ei nu mai puţin de 9 medalii la Olimpiade: 5 de aur, 3 de argint şi una de bronz. Nadia a concurat pentru prima dată la nivel naţional în România în 1970.

A fost urmărită

Reportajul din Daily Mail nu a fost realizat întâmplător. Nadia va face parte din juriul unei noi emisiuni de televiziune, în Marea Britanie. Deşi locuieşte în SUA, fosta gimnastă a făcut, în această vară, naveta la Londra pentru a filma primele episoade ale emisiunii-concurs “Tumble”, care va debuta pe 9 august la BBC One.

„Cred că o mulţime de oameni nu ştiu, de fapt, mare lucru despre mine”, mărturiseşte Nadia. Daily Mail precizează că „crescută fiind într-un stat comunist, Nadia a fugit de regimul opresiv. I-a fost greu să îşi lase în urmă familia, dar a putut să îşi urmeze cariera (…). Lacrimile vin atunci când ea vorbeşte deschis pentru prima dată despre plecarea din România în America, în 1989.

Astăzi, Nadia deţine atât un paşaport românesc, cât şi un paşaport american. Ea îşi iubeşte ţara de origine foarte mult şi familia mai mult. Lăsând totul i-a fost greu. Nu a avut însă de ales. Viaţa ei în România a fost precară. A fost împiedicat să iasă din ţară şi nu putea merge nici măcar la o cafenea fără a fi urmărită”. Nadia s-a retras din activitatea competiţională după Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, iar în 1989 a fugit din ţară, cu destinaţia America. În anii ’90 a revenit în ţară şi s-a căsătorit aici cu gimnastul american Bart Conner, în luna aprilie a anului 1996.

Cu aproape o lună înainte de revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului lui Ceauşescu, Nadia Comăneci a fugit din România împreună cu mai multe persoane. Pe 1 decembrie, fosta gimnastă era deja în SUA…

Fuga Nadiei Comăneci din România a fost atent monitorizată de serviciile de spionaj ale Statelor Unite ale Americii.

Un document declasificat al Pentagonului arăta că Statele Unite au văzut în gestul Nadiei semnale că la Bucureşti urmau să se producă curând schimbări politice majore. Agenţii americani aflaţi în România au început să investigheze care este impactul asupra regimului condus de Nicolae Ceauşescu.

Din documentul “Secret” al Departamentului Apărării reiese că un ofiţer american a vorbit despre fuga Nadiei cu un oficial din România. În urma discuţiilor, ofiţerul american a conchis în raportul către superiorii săi că o parte semnificativă a poporului român manifestă deschidere către democraţie.

„Am ţinut totul în mine”

Referindu-se la perioada comunistă, Nadia precizează pentru Daily Mail, spunându-şi povestea „emoţionată, printre lacrimi şi râsete”, că „ascultau tot, ştiau tot despre mine” şi orice indiscreţie era de folos „poliţiei secrete”.

„Am ţinut totul în mine multă vreme. Voiam să plec din ţară şi nu puteam da înapoi. Nu i-am spus nimic mamei mele. M-am gândit că ar avea un atac de cord. I-am spus fratelui meu Adrian, care a fost cel mai bun prieten al meu şi încă mai este. Eu şi alte şase gimnaste am trecut în Ungaria şi de acolo în Austria. M-am dus la ambasada Statelor Unite, mi s-a oferit un zbor la New York…N-am mai vorbit despre asta înainte. A fost greu în acea noapte…”.

Autoarea reportajului, Rebecca Hardy, subliniază încă odată că Nadia îşi şterge lacrimile care îi curg în timp ce povesteşte toate aceste lucruri, deoarece i-a fost greu să îşi lase familia în momentul fugii din România. „Apoi, în State, soţul ei Bart şi fiul lor Dylan i-au dat Nadiei familia perfectă”.

„Când mă gândesc la acel moment e greu pentru că am crezut că nu îmi voi mai vedea niciodată familia şi ţara.  Fratele meu mi-a spus: Tu du-te şi găseşte-ţi o altă viaţă. Instinctul meu mi-a spus că trebuie să fac ceva chiar atunci! A fost greu, dar apoi lumea s-a schimbat în România…”.

nadia_comaneci

„Am avut mereu emoţii”

Printre altele, Nadia vorbeşte în reportajul realizat de către Daily Mail despre momentul în care l-a cunoscut pe Bart, despre bucuria enormă când s-a născut Dylan şi despre multe lucruri frumoase care i s-au întâmplat pe tărâm american. Şi despre diverse alte lucruri frumoase care i se întâmplă acum şi nu numai pe tărâm american. Neuitând nici o clipă că este româncă.

După cum comentează publicaţia britanică, Nadia îşi aminteşte fiecare moment al evoluţiei ei de la Jocurile Olimpice de la Montreal: „Am avut mereu emoţii. M-am gândit că trebuie să obţin un 9.9. Apoi am auzit un zgomot mare în arenă. Când m-am întors am văzut 1.00! „Tabloul” nu putea arăta un zece pentru că nu se mai dăduse niciodată această notă. În mintea mea m-am gândit că e ciudat. Unul dintre colegii mei a spus: Este un zece! Nu cred că am înţeles la acel moment ce înseamnă. Ştiam că zece fost cel mai mare scor, dar pe moment nu ştiam că am făcut istorie…”.

Epilog

„În comunism circulau poveşti uimitoare despre ea”, notează Daily Mail. „Cum că ar fi încercat să se sinucidă (“Am pus apă într-un detergent care a fost într-un pahar de plastic şi am băut-o din greşeală”, insistă Nadia), sau că a fost iubita fiului lui Ceauşescu, Nicu (“Am lucrat cu el. Am fost doar prieteni”, spune Nadia)”.

Povestea din Daily Mail continuă: “Deci, în 1989, la doar câteva săptămâni înainte de căderea regimului Ceauşescu ai fugit…”, “Nu ştiam că va avea loc Revoluţia”, „Dacă ai fi ştiut, ai fi rămas?”, „Da, probabil”…

„Înainte de a pleca, Nadia vrea să-mi arate fotografiile, multe, pe care le are pe telefon, cu fiul”, precizează autoarea materialului. „L-am avut un pic mai târziu. Sunt fericită. Pentru că în cele din urmă ştiu cine sunt”, spune Nadia…

„Astăzi, Nadia arată la fel de fericită ca o floarea-soarelui. Nadia Comăneci nu ar trebui să plângă. Deoarece a oferit lumii unul din momentele sale sportive cele mai memorabile”, comentează Daily Mail în ceea ce s-ar putea numi unul dintre cele mai frumoase reportaje apărute în ultima vreme despre un român în presa internaţională.

2728156618_small_1

Sursa: evz.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here