Nadia Comăneci, profil de învingător

0
127

profilUnul dintre evenimentele care au marcat istoria gimnasticii românești a fost performanța sportivei românce Nadia Comăneci.

Astfel,  la data de 18 iulie 1976, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal, după prestația la paralele inegale, a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii românești.

Conform http://www.agerpres.ro, multipla campioană olimpică, mondială și europeană Nadia Comăneci s-a născut la Onești, județul Bacău, la 12 noiembrie 1961. A început gimnastica la vârsta de 6 ani în orașul natal, unde a fost descoperită de antrenorul Bela Karoly, de care se leagă cele mai mari succese obținute de viitoarea stea a gimnasticii mondiale.

Considerată una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii și una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX, Nadia Comăneci este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Încă din primii ani de carieră, Nadia s-a făcut remarcată ca fiind o gimnastă cu deosebite calități și abilități. Dovadă este faptul că la vârsta de 10 ani a reușit să obțină toate cele cinci medalii ale Cupei României.

Anul 1975 a adus cu sine participarea ei la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucerește trofeul competiției.

Potrivit sursei mai sus menționate, în același an, la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), obține 4 medalii de aur și una de argint, devenind cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.

Anul 1976 a însemnat punctul culminant al carierei sale, fiindcă a câștigat la Montreal titlul de campioană olimpică absolută la Jocurile Olimpice.

“Micuța româncă, în vârstă de 14 ani, supranumită la acel moment ”Zâna de la Montreal”, a primit de cinci ori nota 10 și a câștigat trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele și una de argint, cu echipa”, menționează http://agerpres.ro.

A fost desemnată și campioană absolută a Europei la Praga 1977, campioană mondială la bârnă la Strasbourg, iar în 1978, din nou campioană europeană absolută la Copenhaga.

În cadrul unui concurs pe echipe, în 1979 a primit și titlul de campioană mondială la

Dallas-Forth Worth (S.U.A), iar la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980, a obținut două medalii de aur, la bârnă și sol, și două de argint, la individual compus și cu echipa.

În anul 1984, i-a fost decernat Ordinul Olimpic ”Colanul de argint”, moment în care a pus punct acestei minunate cariere.

Potrivit http://www.wikipedia.org, Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

D-a lungul evoluției sale uimitoare, Nadia Comăneci a rămas în istoria națională ca un simbol al gimnasticii mondiale.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here