Naiul. Ştiaţi că…?

0
1447
naiulEi bine, naiul este un instrument muzical simplu şi foarte graţios. Pe de altă parte, în mâinile unui adevărat maestru, naiul aduce bucurie şi linişte în sufletele oamenilor.

După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro naiul românesc curbat a fost popularizat de artistul Gheorghe Zamfir, care a susţinut numeroase turnee şi a înregistrat foarte multe albume cu muzică la nai în anul 1970.

În ceea ce priveşte, naiul este un instrument muzical antic confecţionat din trestie, lemn de stejar, de tei, cu formă curbată sau tradiţională.

Legenda naiului spune că zeul pădurilor, Pan se îndrăgosteşte de o nimfă foarte frumoasă pe care o chema Sirinx.

Pan, avea o înfăţişare ciudată: jumătate om, jumătate animal cu coarne, barbă şi copite de ţap, iar trupul îi era acoperit aproape în totalitate cu păr.

Pan si  iubita prefăcută în trestie

Într-o bună zi, cutreierând pădurile şi dumbrăvile, Pan o zăreşte pe frumoasa Sirinx şi îi iese în cale. Văzând că zeul vrea să o prindă, Sirinx se sperie şi fuge. Alergând aşa, fata ajunse pe malul râului Ladon. Apoi, ea îl rugă pe zeul râului să o salveze de urâtul Pan. Aşadar, zeul râului Ladon ascultă rugămintea fetei şi o prefăcu într-o trestie. Ajuns pe malul râului, Pan înţelesese că nu-şi va mai vedea niciodată iubita prefăcută în trestie. Atunci, el a decis să taie tulpina trestiei şi să facă din ea câteva fluiere de diferite lungimi.

Aparitia lui “Sirinx” –  Flautul lui Pan

Le-a lipit cu ceară şi a creat astfel un fel de instrument muzical cu mai multe ţevi, pe care la numit Sirinx. Mai mult decât atât, bietul Pan, a cutreierat mult pădurile cântând de dor şi jale. Concluzionând, se spune că în urma acestei legende ar fi apărut în lume naiul (flautul lui Pan).

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here