Nanoparticulele de fier atrag uraniul

0
158

Nanoparticule – Oamenii de ştiinţă au descoperit că pot  recolta materialul radioactiv doar cu ajutorul unor minisfere de fier şi cu un magnet.

nanoparticuleÎn lichid, nanoparticulele de fier atrag rapid. Ele încapsulează uraniul, pe care apoi cercetătorii îl pot extrage cu ajutorul unui magnet, potrivit Science News. Conform specialiştilor, această medotă, publicată în Journal of the American Chemical Society, ar putea fi folosită pentru a absorbi scurgerile radioactive. Aria de aplicabilitate e mai mare deoarece se poate obţine combustibil pentru centralele nucleare.

Structura unei nanoparticule

Sferele  minuscule utilizate au un miez de fier pur și un înveliş de hidroxid de fier. Particulele negative din înveliş  atrag particulele de uraniu încărcate pozitiv, într-o formă solubilă în apă, în acest caz azotat de uranil. Odată prinse de învelișul exterior al nanoparticulelor,  uraniul este aspirat în mijlocul sferei. Acolo, ionii de fier leagă  uraniul cu electroni suplimentari şi îl blochează în nanostructura sferei. Întregul proces are loc în doar câteva minute.

Particulele de fier pot atrage şi colecta şi cantităţile de uraniu prezente in mare

Inginerii de mediu, Lan Ling și Wei-Xian Zhang de la Universitatea Tongji din Shanghai au folosit microscoape de mare putere pentru a observa modul de captare a nanoparticulelor. Ei au constatat că folosind  un simplu magnet au putut aduna particulele de fier în care era încapsulat uraniul radioactiv. Specialiştii estimează că pentru fiecare gram de fier, ei pot colecta 2,4 grame de uraniu.

Metoda s-ar putea dovedi utilă pentru a fi aplicată în cadrul unor dezastre nucleare precum cel de la Fukushima Daiichi, din anul 2011, când materialul radioactiv s-a scurs în ocean, după ce un tsunami a lovit Japonia.

Particulele de fier pot atrage şi colecta şi cantităţile de uraniu prezente în mod natural în apa de mare. Oceanele conțin, în concentrații foarte mici,  aproximativ  4,5 miliarde de tone metrice de uraniu. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta centralele nucleare de pe glob pentru o mie de ani.

Emanuela Popa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here