Leacuri de la bunici: Napii

0
534

napulNapul – Calitățile puternice de stimulare a sistemului imunitar, cu acțiune tonică generală, au făcut ca napul să fie recomandat pentru prevenirea a numeroase boli încă din antichitate. Pe la mijlocul anilor 1600 a devenit o legumă foarte cunoscută și în Europa fiind folosită atât pentru consumul uman, cât și ca hrană pentru animale.

Napul (Helianthus tuberosus) este o plantă erbacee perenă, nativă din câmpiile nord-americane. La noi creşte în zonele submontane. Planta nu este pretenţioasă, fiind rezistă şi la frig, relatează Agerpres.

Conține peste 80% apă

De la napi se utilizează în special rădăcinile îngroşate, uneori şi frunzele. Planta conţine peste 80% apă, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi şi albumine.

Napul poate fi copt, fiert sau umplut. Din el se coc budinci şi se prepară tocane, dar este potrivit şi pentru salate. Se păstrează în frigider maxim şapte zile. Frunzele sale, bogate în fier, cupru şi beta-caroten se pot prepara la fel ca spanacul. Napul preparat corect este foarte gustos.

Napul – indicat în afecțiunile respiratorii

În medicina populară este recomandat pentru afecţiunile respiratorii în bronşite, tuse, angine. Siropul de nap este cunoscut drept un adevărat medicament împotriva guturaiului şi a durerilor în gât. Are acţiune expectorantă.

Napul este eficient în vindecarea afecţiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze şi tulpini ajută la curăţarea sângelui şi scad tensiunea arterială. Are mai multe proprietăţi pozitive pentru scăderea colesterolului, prevenind ateroscleroza.

Bogat în magneziu

Magneziu, conţinut într-o cantitate mare, ajută organismul să acumuleze şi să absoarbă calciu. Napii conţin chiar şi un antibiotic care încetineşte dezvoltarea unor ciuperci, periculoase pentru organismul uman. Napul ameliorează simptomele de astm, îmbunătăţeşte somnul şi calmează inima. Un decoct de rădăcini de napi liniștește somnul, are un efect laxativ, ajută celor suferinzi de astm şi bronşită.

Sărurile minerale şi uleiurile esenţiale conţinute în napi pot servi ca un complex universal care reglementează sănătatea. Această legumă rădăcinoasă vindecă rănile și are un efect anti-inflamator. Este diuretic, antiseptic şi analgezic.

Leac contra tumorilor

Conţinutul bogat în vitamina C, face din nap un leac excelent contra tumorilor. Napul activează funcţionarea ficatului şi secreţia bilei, care previne formarea calculilor biliari.

Napii au proprietăţi maturative, putându-se folosi pentru furuncule şi abcese. Aplicaţiile cu preparate pe bază de napi se recomandă în degerături şi pentru completarea tratamentului gutei. Proprietăţile diuretice, la care se adaugă cele de dizolvant uric, fac napii utili nu numai în cistite şi litiază urică, ci şi în gută.

Cantitate mare de fier

Bulbii conţin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandaţi persoanelor cu anemie.

În cazul diabeticilor, dacă sunt consumaţi cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zahărului în sânge se stabilizează şi funcţionarea pancreasului se îmbunătăţeşte. Consumul de napi diminuează şi riscul apariţiei obezităţii.

Alte articole pe teme de sănătate găsiți aici.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here