NASA dezvăluie cum arată planeta Ceres în realitate | VIDEO

0
789

Un nou videoclip realizat de NASA oferă o perspectivă unică asupra planetei pitice Ceres, realizat cu ajutorul unei simulări computerizate și a imaginilor transmise de sonda Dawn.

Ceres a fost descoperită în 1801 de preotul, matematicianul și astronomul sicilian Giuseppe Piazzi. Numele “Ceres” a fost împrumutat de la zeița romană a recoltelor despre care se spunea că s-ar fi născut în Sicilia și care avea cel mai vechi templu în această insulă.

Planeta pitică se află la 414 milioane de kilometri față de Soare și are nevoie de 4,61 de ani tereștri pentru a-și încheia mișcarea de revoluție. Cu un diametru de aproximativ 950 de kilometri, acest planetoid este cel mai mare obiect din centura de asteroizi — suficient de masiv pentru ca sub influența gravitației să capete forma sferică.

Videoclipul prezentat de NASA se bazează pe 80 de imagini obținute de sonda Dawn de pe orbite aflate la 13.600 de kilometri și respectiv 5.100 de kilometri distanță de Ceres și dezvăluie un planetoid cu suprafața plină de cratere de impact, relatează Agerpres.

“Am folosit un model de teren tridimensional pe care l-am produs pornind de la imaginile obținute până acum”, a precizat Ralf Jaumann, de la German Aerospace Center (DLR) din Berlin, membru al echipei misiunii sondei Dawn. “Aceste imagini vor deveni din ce în ce mai detaliate pe măsură ce sonda Dawn se apropie mai mult, cu fiecare orbită, de suprafața lui Ceres”, a adăugat el.

BN-HF731_ceres0_F_20150304093933

Sonda Dawn a început cea de-a doua etapă de cartografiere la 3 iunie și-și va petrece restul lunii iunie observând acest planetoid de la distanța de 4.400 de kilometri. Sonda încheie o orbită completă a acestei planete pitice în aproximativ 3 zile.

Ceres a fost primul obiect descoperit din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter și până a primit statutul de planetă pitică (2006) a fost considerat cel mai mare asteroid cunoscut din sistemul solar.

NASA a trimis spre Ceres sonda Dawn, în cadrul unei misiuni cu un buget de 473 de milioane de dolari, în scopul de a verifica ipotezele privind originea acestui corp cosmic. Una dintre aceste ipoteze susține că această planetă pitică ar fi de fapt un embrion planetar bogat în apă, o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

dwarf-planet-01-150219

Ana Grama

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here