NASA face publice noi imagini de pe Pluto. Depăşesc toate aşteptările | VIDEO

0
97

NASA a făcut publice noi date și imagini de pe planeta pitică Pluto în urma survolării efectuate de sonda New Horizons. După munții înalți, cercetătorii au avut acces la  fotografii spectaculoase cu imense câmpii înghețate, relatează AFP.

Dintre noile date publicate vineri, NASA și-a concentrat atenția pe o imensă câmpie înghețată situată în “Regiunea Tombaugh”, numele dat vastei și celebrei deja zone în formă de inimă, transmite Agerpres.

Depăşeşte toate aşteptările

“Aceasta nu este o zonă ușor de decriptat”, a declarat Jeffrey Moore, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect. “Nu se văd cratere de impact recente și suprafața acestei zone este relativ recentă, de mai puțin de 100 milioane de ani. Probabil, ea încă este într-un proces geologic de modelare”.

“Descoperirea acestei vaste câmpii destul de tinere, fără cratere de impact pe Pluto depășește toate așteptările noastre”, a adăugat el.

PLUTO

Centura Kuiper

Planeta pitică se află în Centura Kuiper, imensă acumulare de asteroizi, planetoizi și comete aflată dincolo de orbita lui Neptun, și, prin urmare, este în mod normal bombardată regulat de asteroizi. Astfel, oamenii de știință se așteptau să descopere foarte multe cratere de impact pe suprafața sa, ceea ce nu pare a fi cazul, având în vedere primele imagini primite, comentează AFP.

Echipa implicată în misiunea New Horizons a botezat această câmpie înghețată “Câmpia Sputnik”, după primul satelit artificial trimis în spațiu de Uniunea Sovietică.

Atmosfera lui Pluto, în principal din nitrogen

O altă descoperire este că atmosfera lui Pluto, formată în principal din nitrogen, scapă de pe planeta pitică, din cauza gravității sale reduse, într-un ritm destul de semnificativ “de aproximativ 500 de tone pe oră”, potrivit lui Fran Bagenal, membră a echipei implicate în proiect.

Aceasta speră să-și rafineze estimările și să înțeleagă mai bine acest proces după primirea de noi date trimise de sondă, care ar fi livrat până acum doar 2% din datele colectate la începutul săptămânii când New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanță de Pluto.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here