NASA vrea internet în tot Sistemul Solar. Primul pas a fost făcut: Stația Spațială Internațională

0
284

sistem-solar-465x390

Staţia Spaţială Internaţională este de acum primul element al unei reţele de internet care se va întinde pe tot cuprinsul Sistemului Solar, anunță NASA. 

Rețeaua este bazată, potrivit oamenilor de știință, bazată pe o tehnologie denumită “Delay/Disruption Networking” (DTN). Aceasta va fi folosită iniţial în cadrul unor misiuni ce vor avea ca scop studierea Lunii şi a planetei Marte, relatează Descoperă.

Mecanismul de funcționare

NASA precizează că DTN funcţionează pe baza unui mecanism automat de “stocare şi redirecţionare”, cu ajutorul căruia vor putea fi obţinute, pentru început, informaţii privind evoluţia celor două corpuri cosmice.

Experţii spun că reţeaua va fi constituită din mai multe centre de stocare, care urmează să fie dispuse pe o linie de comunicare. Informaţia va fi depozitată în aceste puncte şi va fi transmisă până în momentul în care va putea fi captată de pe Terra sau de la bordul unei navete spaţiale.

DTN stocheză datele

Internetul pe care îl folosim cu toţii necesită o conexiune constantă între serverele prin intermediul cărora sunt transmise informaţiile. Spre deosebire de acest sistem, DTN nu va avea nevoie de astfel de legături, deoarece este capabil să stocheze date la nivelul centrelor din care este compus.

Această capacitate este deosebit de importantă în spaţiul cosmic, deoarece obiectele cosmice tranzitează cu regularitate spaţiul în care urmează să fie realizată conexiunea, putând afecta calitatea acesteia.

Rețele de internet de pe Terra

Atfel, DTN va fi ataşat sistemului “Telescience Resource Kit” (TReK), un pachet software care le permite cercetătorilor să transmită şi să obţină informaţii de pe Terra, de la nivelul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Prin urmare, ISS are deja rolul unui router pentru internet aflat la o distanţă de aproximativ 400 de kilometri faţă de Pământ.

Pentru a funcţiona pe termen lung, acest sistem va trebui să fie compatibil cu reţelele de internet existente pe Terra, iar NASA a început deja colaborarea cu experții și companiile specializate. Trebuie spus că Universităţile și centrele de cercetare, precum şi companiile aerospaţiale private au deja acces la sistemul DTN, prin intermediul unui software.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here