“Naşterea” unei planete. Imagini captate în premieră | VIDEO

0
103

Steaua LkCa 15, studiată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Arizona, în ultimii cinci ani, oferă oamenilor primele imagini cu formarea unei planete.

Situată la 430 de ani lumină distanţă de Terra, Steaua LkCa 15 este înconjurată de un disc circumstelar format din pulberi, gaze şi asteroizi. Studierea pe o perioadă lungă de timp a acestei stele i-a făcut pe astronomi să concluzioneze că este în plină formare şi că asistăm la transformarea ei în planetă, scrie Daily Mail.

Echipa de la Universitatea din Arizona, condusă de Stephanie Sallum, a studiat zonele goale din jurul stelei LkCa 15 cu ajutorul telescoapelor Large Binocular Telescope din Arizona şi Magellan din Chile pe care le-au adaptat pentru a corecta distorsiunile de lumină.  Astronomii au detectat emisii la diferite lungimi de undă, inclusiv în infraroşu şi hidrogen-alfa (Hα), provenind din discurile stelei.

Într-o lucrare publicată în revista Nature, cercetătorii susţin că observaţiile infraroşu şi Hα arată că asistăm în mod clar transformarea 17 în planetă.

“Datele oferă dovezi că protoplanete gigant suferă o perioadă de luminozitate şi Hα mare în faza lor de acumulare”, explică experţii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here