Ne va lăsa natura să îi descoperim toate misterele?

0
153

Mister sau protecție – Natura ne surprinde – Cum se supraviețuiesc animalele?

Site-ul CARE2 a publicat recent top cinci mistere aparent rezolvate, care ne demonstrează cât de puţin ştim.

Zebrele – Dungile lor, mister elucidat

Oamenii de știință au presupus întotdeauna că dungile zebrelor sunt un fel de camuflaj care le ajută să scape de animalele prădătoare. Un nou studiu a deslușit acest mister – rolul lor este să le protejeze de muştele hematofage. Se pare că datorită tiparului alb-negru dungat zebrele nu sunt agreate de aceste insecte. Urmează să aflăm de ce muştelor nu le plac suprafeţele vărgate alb-negru…

mister zebre

Păianjenii

Cu toţii am văzut păianjeni căţărându-se în poziţii care sfidează gravitaţia. Sau căţărându-se pe tot felul de suprafeţe: sticlă, pereți şi tavane. La începutul anului 2014, oamenii de știință au descoperit că păianjenii au o reţea fină de fire la capătul picioruşelor. Aceste firicele minuscule de peri creează multiple puncte de contact între păianjen și suprafaţa pe care stau. Îi oferă astfel acestuia şi abilitatea de a sta ca atârnat, așadar, încă un mister elucidat.

mister paianjan

Coralii

Cercetătorii au studiat coralii, aceste creaturi oceanice incredibile, încă din secolul al XIX-lea. S-a descoperit recent de ce multe specii fac în mod constant aceeaşi mişcare de deschidere-închidere a tentaculelor. Cu ajutorul unui dispozitiv de captat imagini care le-a permis să vadă până la nivelul particulelor, oamenii de știință au aflat că mișcarea opreşte apa reziduală să se adune în jurul coralilor. De asemenea, au descoperit că nivelul de oxigen din apă era scăzut în timpul mişcării, mărind astfel capacitatea de fotosinteză a algelor pe care coralii le consumă.

coral mister

Larvele monstru

S-a descoperit misterul larvelor monstru găsite nu de puţine ori în stomacul diferitelor specii de peşti şi cetacee marine. Acestă specie, identificată pentru prima în 1828, se numeşte Cerataspis monstruosa şi în forma matură arată ca un crustaceu. Până recent oamenii de știință nu au putut identifica forma adultă a acestei specii. Acest lucru s-a realizat pe baza testelor ADN, neexistând o legătură de aspect între forma de adult şi stadiul de larvă al acestei specii. Dacă de obicei suntem obişnuiţi ca puii să semene cu adulţii, iată că natura ne demonstrează cât de diversă şi complexă este.

larva mister

Albinele

În jurul albinelor s-au făcut numeroase cerecetări care au dus la fabricarea unor mituri. Cercetătorii, bazându-se pe legile aerodinamicii, au emis, prin anii ’30, o teorie conform căreia bondarii nu ar trebui să zboare, deoarece aripile sunt prea fragile pentru corpul lor. Şi totuşi ei zboară, ceea ce era un mister până nu demult. Se folosesc de un sistem incredibil de complex care utilizează un fel de turbulenţe. În temeni simpli, pe înţelesul tuturor, albinele zboară prin rotirea rapidă a aripilor, cam de 200 ori-secundă. Aceasta creează buzunarele de presiune redusă a aerului, care, la rândul lor, creează vârtejuri mici deasupra aripilor, care se ridica în aer.

albine mister

Mai multe articole despre descoperiri științifice găsiți la rubrica Știință.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here