Natura, între estetică și sănătate

0
147
natura - EsteticaInteracționăm cu mediul înconjurător în mod constant. Menţinerea unui mediu sănătos este esenţial pentru creşterea calităţii vieţii şi a unui stil de viaţă sănătos. La nivel mondial, aproape 25% din totalul deceselor şi a  îmbolnăvirilor  pot fi atribuite degradării factorilor de mediu, conform raportului de la Geneva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ne dorim să respirăm aer curat, să bem apa pură, să consumăm alimente naturale și sa ne bucurăm de peisaje curate care să ne încânte privirea. Și totuși respirăm aer poluat, bem o apă care e departe de a fi pură, ne hrănim cu alimente pline de chimicale și vedem aceleași peisaje murdare, degradate, de noi create. Definim estetica ca fiind ceva frumos, care nu este deranjant pentru ochi.

Estetica mediului înconjurător se reduce, de cele mai multe ori, la estetica peisajelor pe care le întâlnim.

Acestea fie că este vorba de un oraș aglomerat sau de un peisaj veritabil de munte. Dar cum să îti placă ce vezi,  atunci când, ajuns pe meleaguri superbe, cu gândul la relaxare, aer curat și liniște, observi dealurile încărcate de deșeuri variate de la PET–uri, la pungi, resturi de mâncare sau cărbuni și alte urme lăsate de vizitatori?

Cum să poți să te plimbi liniștit prin parcul din orașul tău fără să observi că de ieri și până azi s–au tăiat un număr de copaci pentru a face loc unei parcări, că indivizi, asemeni nouă, au omis să își ia resturile de pe banca unde ai fi vrut să te așezi sau ca iarba care ar fi trebuit să fie verde este ori călcată ori acoperită de maldăre de gunoaie.

Și exemplele ar putea continua. Concluzia este că, deși, primul impact este cel vizual, estetica  mediului merge mai departe de atât. Că dincolo de frumusețea alterată a peisajului stă o lume necivilizată, fără respect pentru mediul înconjurător și față de semeni. Că un mediu murdar, viciat nu deranjează doar estetica ci și sănătatea trupului și a spiritului.

Nu am învățat că ceea ce afectează planeta ne afectează și pe noi, iar sănătatea pământului reprezintă sănătatea noastră.

Pământul va fi sănătos, când vom înceta să intervenim constant și violent pentru a–i modifica structurile; frumusețea naturii ne va fi dată când vom înceta să aruncăm mizeriile pe jos fără mustrări de conștiință; când vom ști că, după cum spunea Sieux Seattle,  noi aparținem pământului și nu el nouă.

Respectul pentru mediul înconjurător se învață de acasă, să nu rupi o floare sau să nu arunci o hârtie pe jos este ce știm de la vârste fragede, dar dezvoltarea unor capacități prin care să fim apți să participăm și să susținem proiecte de implicare socială înseamnă că am conștientizat pericolul degradării mediului și că suntem un pion important în reducerea impactului negativ și în menținerea unei direcții pozitive față de mediul înconjurător. Un rol important îl are desigur, educația ecologică.

Introducerea unei componente educaționale este un punct de plecare în crearea unei conștiințe ecologice și sensibilizarea viitorilor adulți în ceea ce înseamnă mediul înconjurător și natura.

Un mediu curat este un drept al fiecărui locuitor al planetei; menținerea lui este o datorie pentru fiecare dintre noi.

Cu toate acestea, interacțiunile dintre mediu şi sănătatea umană sunt extrem de complexe şi dificil de evaluat. Acest lucru face ca utilizarea principiului precauţiei pe cât de util pe atât de puțin utilizat. Calitatea mediului natural este direct legată de calitatea vieţii oamenilor.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here