Ne-a acaparat tehnologia, oare, toată atenția?

0
212

tehnologiaTehnologia de care ne bucurăm în fiecare zi a transformat modul în care relaționăm unii cu alții. Cu siguranță fiecare dintre noi are o cunoştinţa care nu își dezlipește degetele de pe ecranul telefonului. Cu siguranță am văzut tineri care nu văd pe unde merg, preocupați de evenimentele și mesajele de pe rețelele de socializare. Citeam, deunăzi, că într-un oraș din China, autoritățile au înfiinţat o bandă specială pentru posesorii de smartphone-uri. Dependența de internet și gadget-uri a devenit o problemă cu are se confruntă întreaga lume, afectând în primul rând tinerii.

Publicația online Life and Health atrage atenția asupra efectelor negative pe care le are tehnologia, amintind totodată și anumite aspecte pozitive.

Rețelele de socializare au fost concepute pentru a ne îmbunătăți relațiile și a facilita comunicarea pe distanţe mari cu cei din jur. Primim constant alerte și notificări. Scopul lor inițial a fost de a ne simplifica viața și de a ne face mai productivi. Situația reală este alta, studiile au arătat că acestea sunt un motiv de anxietate și de stress. Fiecare resimte o presiune contantă, trebuie să răspundă prompt la mesajele primite. Un studiu efectuat la Universitatea Kent din Ohio a scos la iveală o relație puternică între dependența de telefonului mobil și anxietate. O parte din studenți au declarat că se simt legați de telefoanele lor și în imposibilitatea de a-și controla dependența de acestea. Mai mult decât atât aceștia au înregistrat rezultate mai slabe la învăţătura și au fost declarați mai puțin fericiți în opoziție cu colegii lor mai autonomi în această privință.

Există impresia că dispozitivele inteligente ajută la creșterea productivității. Nimic mai fals, prin fuxul aparent fără sfârșit de email-uri, notificări și texte, acestea au potențialul de a ne distrage atenția în mod constant de la sarcinile noastre.

Conectați mai tot timpul pierdem din vedere importanța spațiu și timpului pe care ar trebui să ni-l alocăm pentru noi înşine. Referitor la aceasta Andrew Leep, declara că avem nevoie de un timp singuri, pentru a reflecta, pentru a ne interioriza și pentru a ne detașa de factorii de stress.

Copii din ziua de azi sunt victime ale dependenței de tehnologie. Pentru ei aceasta înseamnă o formă de divertisment. Jocuri și alte forme de media pe care le accesează de pe diferite dispozitive. Medicii pediatrici atrag atenția asupra consecințelor: privarea de somn, lipsa activităților sportive, accesul facil la conținut violent sau pornografic și evident dependenţa de smartphone.

Academia Americană de Pediatrie propune pentru adolescenți un timp de vizionare de cel mult două ore. De asemenea au recomandat ca în dormitoare să nu existe televizoare sau calculatoare.

Coreea de Sud a început deja să ia măsuri pentru a reduce dependența de dispozitive inteligente. A introdus în instituțiile de învățământ cursuri prin care se atrage atenția asupra dependenței de internet. Există și tabere cu acest specific la care copii participă pentru a fi scăpa de această dependență.

Efectele pe care le resimt dependenții de dispozitive asupra sănătății sunt cunoscute de toată lumea. Radiațiile provenite de la acestea produc dureri de cap, confuzie, schimbări comportamentale și probleme de somn.

Având problemele identificate suntem nevoiți să găsim și soluții pentru rezolvarea lor. Primul pas este renunțarea la mediul online. Timpul liber astfel câștigat poate fi folosit pentru activități în diferite alte moduri, care încurajează interacțiunea reală între indivizi. Depinde de creativitatea și plăcerile fiecăruia să regăsească bucuria activităților uitate. În plus vom fi mai deschiși, mai relaxați și mai fericiți și calitatea somnului se va îmbunătăți.

Pauzele de la contactul cu lumea on-line ne ajută în primul rând să acordăm atenție lucrurilor cu adevărat importante. O plimbare în parc cu familia sau o masă cu prietenii cu siguranță, ne va bucura mai mult decât trecerea la următorul nivel la jocul preferat.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here