Necropolă dacică, descoperită de doi brașoveni | GALERIE FOTO

0
289

05-IMG_8004_2014060308Doi braşoveni au găsit cu detectoarele de metale nişte obiecte de podoabă, arme şi urne funerare vechi de 2.300 de ani.

Fănel Şerban şi Florin Şerban, doi arheologi amatori din Braşov, au făcut o descoperire unică: prima necropolă dacică din judeţul Braşov. Complexul de morminte, unul dintre puţinele din România, datează dintr-o perioadă puţin cunoscută, de dinaintea cuceririi romane.

Descoperirea a avut loc în ziua de 26 mai, la cîţiva kilometri de Braşov, într-un loc care deocamdată nu poate fi dezvăluit. Istoricii de la Muzeul Judeţean de Istorie sînt şi ei uluiţi şi încîntaţi, astfel că, imediat, zona în care au fost descoperite obiectele şi oasele a fost declarată „zonă cu patrimoniu arheologic reperat“.

Obiectele găsite, urne cu cenuşă şi fragmente de oase, pinteni, fibule, o pafta şi un pumnal, au ajuns în laboratorul specialiştilor care le analizează pentru a afla mai multe despre dacul îngropat la Braşov.

05-IMG_8117_2014060308

Cioburi, oase şi cenuşă

Fănel şi Florin Şerban sînt cunoscuţi detectorişti în România. Au detectoare de metal cu care caută artifacte îngropate, din vremuri străvechi. Tot ei sînt cei care au descoperit în luna martie, un colier de aur cu 21 de inele, vechi de 3.000 de ani, cel mai mare tezaur găsit vreodată la Braşov. Acum cîteva zile, cei doi braşoveni cercetau o zonă cunoscută, cînd aparatele au început să ţiuie.

Fănel a scos din pămînt, de la o adîncime de 15 cm, o fibulă nodulară din argint, care, după toate aparenţele, e veche din secolul II d. H. La o distanţă de 5 metri, Florin a găsit şi el o fibulă. Muţi de mirare, şi-au continuat căutările şi au mai găsit încă două fibule. Un noroc incredibil, aceste obiecte de podoabă fiind extrem de rare chiar şi în muzee. Surprizele au continuat. Într-una din gropi, au dat peste un fragment de ceramică, indiciu preţios care anunţa că locul e bogat în artifacte. Mai mult de atît, lîngă ciob, au văzut o urnă cu oase şi cenuşă!

Ceea ce constituie o premieră pentru judeţul Braşov. În asemena cazuri, datoria detectoriştilor este să anunţe autorităţile. S-au oprit din cercetare şi au sunat la Muzeul Judeţean de Istorie. Arheologii au venit într-un suflet, iar cei doi norocoşi au predat obiectele găsite şi au părăsit zona, preluată în custodie de istorici.

05-IMG_8085_2014060308

A doua descoperire, în aceeaşi zi

Fiindcă încă nu se înserase, pe drum, şi-au pus din nou detectoarele în funcţiune. După nici un kilometru, au dat peste un cui vechi. Plus un pumnal curb, specific dacilor. Lîngă pumnal, alte oase fragmentate şi cioburi. Au anunţat din nou arheologii. A fost o zi plină de rezultate valoroase pentru cei doi arheologi amatori. Cu atît mai mult cu cît acea zonă era total necunoscută istoricilor.

Descoperirea este atît de importantă încît la faţa locului au venit Stelian Coşuleţ, şeful Secţiei de Istorie al Muzeului Judeţean Braşov, vestitul arheolog Florea Costea, precum şi arheologii Lucica Savu şi Florin Motei. Cu toţii au ajuns la concluzia că descoperirea va aduce informaţii despre perioada cuprinsă între anul 300 î. H. şi pînă la cucerirea romană, timpuri despre care nu ştim mare lucru despre ritualurile funerare. „Nu se ştie ce făceau dacii cu morţii, e o nebuloasă acest aspect.

Din moment ce au fost găsite doar 65 de morminte pe teritoriul României, se pune întrebarea dacă nu cumva dacii expuneau cadavrele. În orice caz, obiectele găsite lîngă urnele cu cenuşă, pintenii, paftaua, fibulele arată că e vorba de mormîntul unui războinic, a cuiva înstărit, ceea ce dovedeşte că pe aceste meleaguri nu erau doar ciobani“, spune Florin.

05-IMG_8077_2014060308

Echipamentul unui călăreţ

În comunicatul semnat de arheologul Lucica Savu, de la Muzeul de Istorie Braşov, se arată că arheologii amatori au găsit „şase fibule, una din argint şi cinci din fier, doi pinteni de fier, o pafta fragmentară precum şi fragmente ceramice din trei vase, cenuşă şi oase fragmentare“. Perimetrul de 220 de mp a fost marcat şi închis accesului persoanelor străine.

„Am procedat la recuperarea, în regim de urgenţă, a întregului material descoperit şi a contextului arheologic. Fibulele descoperite împreună cu pintenii şi paftaua par să constituie părţi ale echipamentului unui călăreţ“, spune Lucica Savu. După primele indicii, specialiştii au ajuns la concluzia că artifactele „conduc spre încadrarea cronologică a complexului, cel mai probabil în secolele III-II î.H.“.

„Obiectele sînt foarte interesante. Vor fi analizate, restaurate şi sperăm să rămînă în patrimoniul muzeului nostru“, mărturiseşte Stelian Coşuleţ, care consideră că arheologii amatori, cu care „avem o colaborare frumoasă“, sînt extrem de norocoşi. Cercetările ulterioare vor aduce mai multe detalii despre aceste descoperiri. Deocamdată, sîntem în faţa primei necropole dacice descoperite vreodată în judeţul Braşov, moment important în istoria Braşovului şi a românilor.

05-IMG_8158_2014060308

Sursa: monitorulexpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here