Nemrut Dagi, muntele dacilor nemuritori din Turcia

0
283

Muntele Nemrut Dagi găzduiește unul dintre cele mai misterioase sanctuare din toate timpurile. A fost descoperit în 1881 de către arheologii germani, care au scos la iveală mai multe elemente care ne aduc aminte de istoria dacilor. Chiar și după numele muntelui, Nemrut Dagi însemnă în turcă “nemurirea dacilor” sau “dacii nemuritori”, realizăm că istoria strămoșilor noștri este mai complexă decât ne puteam imagina.

nemrut dagi 1Orașul megalitic se află la o altitudine de peste 2000 de metri, pe unul dintre platourile din Munții Anti Taurus, Turcia. În urma săpăturilor efectuate, arheologii nu au ajuns la o concluzie clară, dar atribuie construcțiile și statuile descoperite civilizației commagenilor. Aceștia l-au avut ca rege pe Antioch I, care din motive necunoscute a declarat independența micului regat în anul 80 î.C.

Chiar dacă era vorba despre un popor cu puțini locuitori, care trăia pe un petec de pământ aflat la confluența a două civilizații imense, cea greacă, la apus, și cea persană la răsărit, commagenii au lăsat o moștenire culturală incredibilă. Complexul, acoperit cu pietricele albe, cuprinde o piramidă conică, două temple şi multe statui sculptate în piatră. Mormintele sub formă de tumuluri, aflate pe marginile complexului, au fost prădate încă din antichitate, de către legiunile romane, care au decapitat şi colosalele statui, de 8-10 metri.

Mormintele-tumule au fost ridicate în est, vest şi nord, din roca muntelui, având o “curte interioară”. Cel mai impunător, aflat în estul sanctuarului, are o terasă largă, în care au fost amplasate cinci statui colosale, un altar piramidal pentru focul veşnic închinat zeului Mitra şi temple din care au rămas rămăşiţe de zid. Zeii care tronau în faţa tumulului sunt Apollo – Mithra, zeul Soarelui, Nuna – zeiţa fertilităţii, Jupiter – Oromasdes, Ares – Herakles – Artagnes, zeul războiului.

Dacii nemuritori

nemrut dagi 2Regele Antioch I le-a inoculat oamenilor săi ideea de nemurire. Astfel, fiecare individ care trăia pe muntele sfânt se considera egal cu orice zeu. Această idee a fost înfățișată și prin sculpturile din piatră rămase moștenire peste ani. Antioch I se afla în diferite ipostaze de prietenie cu numeroși zei, ceea ce i-a pus pe gânduri pe istorici și arheologi.

Un alt fapt interesant este că această civilizație nu a fost asimilată de niciun mare imperiu. Acest fapt denotă că commagenii aveau rădăcini culturale și credințe extrem de puternice, la care se mai adaugă și ideea de egalitate cu zeii. De remarcat mai este și faptul că înfățișarea acestor oameni misterioși aduce izbitor de bine cu cea a strămoșilor noștri dacii. Probabil că a existat o legătură strânsă între cele două popoare pentru că altfel nu se pot explica aceste similitudini.

Misterul încă persistă

nemrut dagi 3Muntele Nemrut Dagi rămâne cel mai misterios loc din Turcia. Numeroasele inscripții descoperite în situl arheologic nu i-au putut ajuta pe experți să determine cu exactitate istoria acestui popor misterios. De exemplu, un text antic descoperit pe muntele sacru susține că la doar câțiva ani după moartea regelui Antioch I, o stea uriașă a apărut pe cer. Din acest loc ar fi plecat magii spre Bethlehem urmărind indicațiile precise ale luminii de pe cer.

Aceste descoperiri nu doar că au ridicat foarte multe întrebări despre Muntele Nemurirea Dacilor, dar a și adâncit misterul cu privire la un popor parcă rupt din rândul dacilor.

Sursă: efemeride.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here