Neuronii își rescriu în mod constant ADN-ul

ADN-ul și neuronii

0
287

ADN-ul și neuronii

ADN-ul -Dintr-un comunicat de presă al acestora, aflăm că cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Statele Unite au descoperit că neuronii, deși sunt celule sensibile, folosesc o adevărată microchirurgie genetică. Și își asumă astfel riscuri pentru a îndeplini și cele mai obișnuite sarcini zilnice. Mediul academic considera că odată ajunse la maturitate, celulele de ADN sunt stabile. Această stabilitate incluzând și marcatorii moleculari atașați lor ca să le controleze genele și să mențină identitatea celulară.

ADN
ADN

În stânga, culoarea intensă indică nivele înalte la receptorul de suprafață GluR1, deci neuroni pregătiți pentru intensificarea activității, iar în dreapta, receptorul este la un nivel scăzut, indicând niveluri ridicate de Tet3, deci activitate neuronală intensă, care și ea va trebui să revină la normal. GluR1 acționează ca un fel de întrerupător, anunțând prin scăderea sa, de exemplu, nevoia normalizării activității neuronale.

Cercetările celor de la John Hopkins indică însă un proces de alterare a ADN-ului neuronal numit demetilare

Grupurile de Metil (CH3) acționează ca markeri regulatori legați permanent de citozine, care sunt părți din alfabetul ADN-ului. Îndepărtarea unei citozine cu tot cu markerul ei și înlocuirea sa cu alta, nemarcată, reprezintă o adevărată microchirurgie genetică. Acest proces lasă în acel loc o anumită vulnerabilitate până la stabilizare. De aceea restul celulelor folosesc procedeul cu zgârcenie, dar nu și celulele creierului de la mamifere.

Pentru a urmări procesul, oamenii de știință au grăbit sau încetinit în condiții de laborator activitatea neuronală. Și caută încă răspunsuri, dar unele dintre presupunerile lor vor suferi anumite modificări, pe măsură ce avansează cercetările și se acumulează date.

O astfel de știre declanșează anumite conexiuni în mințile multor creștini

Părintele Arsenie Boca este cunoscut pentru afirmațiile sale privind păcatele și virtuțile care afectează și sunt conținute în codul genetic uman. Acesta se poate pângări, umple de gene recesive. Dar și rescrie, vindeca și sfinți prin harul lui Dumnezeu, la rugăciune și în faptele bune. În teologia ortodoxă contemporană, există preocupări vizând vindecarea arborelui genealogic. Și înnoirea firii umane înainte de transmiterea caracterelor personale urmașilor. Cu o povară genetică mai mică, un credincios are mai puține obstacole în strădaniile sale pe tărâm spiritual.

În Vechiul Testament se vorbește despre deprecierea firii omului

Sau chiar a unui întreg popor, pe linia alterării vieții morale. Se observă de asemenea cum părinții sunt responsabili de educația și de fericirea urmașilor lor. Cărora încearcă să le imprime virtutea dreptății, virtute care trezește în credincios motivația, pofta și dorul după viața veșnică. Și chiar în firea umană.

În Noul Testament, înnoirea omului conține și un segment ontologic, adică o vindecare a firii, genomului în definitiv. Cel mai important factor în acest proces este Sf. Împărtășanie. Un adevărat transplant în  firea umană desăvârșită, sfințită și necesară celor care voiesc să fie altoiți pe vița cea vie – Iisus Hristos.

Sfinții Părinți afirmă înlocuirea păcatului cu  binele

Apoi cu virtutea, duce la schimbarea în firea omului prin obișnuințe pozitive. Pentru rezultatele remarcabile, dragostea Lui transmisă credinciosului prin har este cea care face să crească și rodească acel chip al lui Dumnezeu. Mediul vieții în Duhul Sfânt este cel care schimbă cel mai profund subiectul uman, trupește și duhovnicește.

Toate acestea deschid larg ușa unor discuții foarte interesante pe tărâmul schimbării geneticii umane. Sub acțiunea mediului ambiant, social și duhovnicesc, discuții care în mediul ortodox,  pot avea loc cât se poate de fructuos.

Tradus și prelucrat de pr. Chirița George

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here