Nevoia de libertate și nu numai (I)

0
122
copilLasă-ţi copilul liber! Nu-i îngrădi libertatea! Lasă-l pe le să aleagă ce să facă! Ajută-l să fie independent!

Iată câteva sloganuri repetate aproape obsesiv în parentingul de azi. Sloganuri pe care cel mai probabil părinţii noştri nu le-au auzit, din moment ce majoritatea au avut un stil sever şi şi-au impus regulile cu forța, fără să le pese prea mult ce anume vroiam noi. Dacă eşti un copil crescut de astfel de părinţi, probabil că nevoia ta de a fi liber a fost ignorată încă de când erai mic. Cu această experienţă de viaţă, îmi imaginez că consideri libertatea o valoare şi o nevoie de bază a oricărui copil. Însă uneori lucrurile nu stau chiar aşa.

Înainte să începem această discuţie, vreau să îţi spun din capul locului că susţin cu toată forţa libertatea copilului.

O consider o cheie a acceptării necondiţionate de sine, o condiţie esenţială a creativităţii şi o bază a stimei de sine ridicate. În acest articol vreau doar să îţi atrag atenţia asupra capcanelor în care poţi cădea ca şi susţinător al libertăţii, dacă nu iei în considerare şi celelalte nevoi ale copilului.

Care sunt nevoile oricărui copil?

Hai mai întâi să ne gândim la nevoile de bază ale copiilor (lista este departe de a fi completă):

•Nevoia de a fi îngrijit

•Nevoia de a se simţi în siguranţă

•Nevoia de a aparţine unei familii

•Nevoia de a fi acceptat de ceilalţi

•Nevoia de a fi liber, autonom

•Nevoia de joc și de stimulare senzorială

•Nevoia de a interacţiona cu ceilalţi copii

•Nevoi de cunoaştere: de a înţelege, de a-şi satisface curiozitatea, de a descoperi

•Nevoia de a fi apreciat

Poţi observa cu uşurinţă că orice copil are aceste nevoi, însă importanţa lor diferă în funcţie de vârstă: într-o anumită etapă de creştere copilul are nevoie în primul rând de siguranţă şi îngrijire, în alta nevoia lui principală va fi să se integreze într-un grup, în alta să fie autonom, etc. Putem spune că, dintre toate nevoile copilului, 1-2 vor fi principale, și celelalte secundare.

Nevoile pot intra uneori în conflict unele cu celelalte: îndeplinirea uneia poate stingheri îndeplinirea alteia.

De exemplu, un copil poate simţi şi nevoia de siguranţă dar şi de a fi independent. Dacă alege să fie în siguranţă va sta aproape de părinţii lui, renunţând astfel la nevoia lui de independență. Un alt exemplu este când copilul are nevoie de autonomie dar şi de a se simţi acceptat. Dacă părinţii descurajează autonomia lui, el le va face pe plac, pentru a fi acceptat, dar va renunţa la libertatea lui.

Privită în contextul mai larg al nevoilor copilului, nevoia de libertate este doar una dintre ele, şi nu este întotdeauna cea mai importantă.

Aşadar, dacă tu consideri libertatea o nevoie principală pentru copil, dar în realitate el are alte nevoi mai importante, s-ar putea să îi faci, fără să vrei, un deserviciu. Aş vrea să îţi spun în continuare mai multe despre felul în care libertatea poate interfera negativ cu celelalte nevoi ale copilului.

Sursa: psihologpentrucopii.ro

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/nevoia-de-libertate-si-nu-numai-ii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here